Dossier STIEMERBEEK: Stiemerlab!

C. HBVL

C. HBVL

Wat is de context?

Zoals vele Genkenaren weten loopt de Stiemerbeek van Waterschei tot in de Maten. Er takken heel wat overstorten (zie foto hieronder) aan op de Stiemerbeek. Wanneer het regent lopen deze overstorten over waardoor het vervuild water van onze huishoudens overvloeit in de Stiemerbeek. Het gevolg is natuurlijk vervuild water in de Stiemerbeek.

Stiemer.png
Wat is nu het Stiemerlab?

Het doel van het project is het organiseren van een participatief traject waarbij Genkse bewoners, burgers en lokale stakeholders actief betrokken worden bij het real-time monitoren van van fysico-thermische en (micro)biologische indicatoren van waterkwaliteit van de Stiemerbeek. Dit doen we om inzicht te krijgen in het herstellende karakter van de beek na overstorten uit de riolen.

De komende weken zal LUCA School of Arts op zoek gaan 35 buurtbewoners die willen helpen onderzoeken hoe vervuild de beek is door overgelopen riolen.

IMG_7075.jpg
Waarom is dit belangrijk voor Genk?

Werken aan water is één van de belangrijkste uitdagingen in de Stiemer en dit project kan daar via monitoring een heel interessante bijdrage toe leveren. Het vergroot de kennis over de impact van de overstorten en de omgeving.

Bovendien is het een thema dat tastbaar is en leeft bij de omwonenden. Via dit project kunnen burgers actief betrokken worden bij dit thema. Het project beoogt ook het vergroten van de bewustwording onder het brede publiek en de educatie over de overstortproblematiek en hoe dit te beperken.

Bedankt, minister Crevits!

Het project Stiemerlab zal twee jaar lopen en krijgt 147 000€ steun vanwege minister Hilde Crevits (CD&V).

Toon Vandeurzen