LEEFMILIEU EN DUURZAAMHEID - Tuinen van Waterschei

Tuinen van Waterschei is een belangrijk hefboomproject in de realisatie van het Stiemerprogramma van stad Genk.


De Tuinen van Waterschei zijn gesitueerd in de bovenloop van de Stiemer en omvatten een gebied waar verschillende delen van het stedelijk weefsel elkaar raken of overlappen: de superdiverse mijncités Waterschei-Noord en Waterschei-Zuid, de residentiële wijk Oud-Waterschei, de lokale handelsstraat Stalenstraat, het wetenschaps- en technologiepark Thor Park, en de Stiemer als waterloop dwars door dit gebied.


Doorheen de jaren heeft de stad zijn rug gekeerd naar de vallei met als resultaat een sterk ingesnoerde beek, versnippering van de groene ruimte en een verloren connectie tussen beek en het brede valleigebied. Waar het Stiemerprogramma deze verbindingen wil herstellen op het niveau van de stad, wil Tuinen van Waterschei dit doen als piloot en proeftuin op niveau van Waterschei. We volgen een (re)connectiestrategie met als doelstelling de verbindingen in de driehoek natuur-mens-ondernemerschap te herstellen en/of te versterken.



Achterliggende ambitie is om de Stiemervallei op te waarderen tot een multifunctionele blauwgroene ader die de levenskwaliteit van de Genkenaar verhoogt, en de veerkracht van de stad versterkt. We trekken hierbij resoluut de kaart van nature-based solutions als oplossingsconcept: natuurlijke oplossingen die meerwaarde creëren op zowel ecologisch, sociaal als economisch vlak.

Voor de implementatie van deze nature-based solutions volgen we een implementatiestrategie bestaande uit drie evenwaardige complementaire pijlers: de ruimtelijke transformatiestrategie, de socio-economische transformatiestrategie en de communicatie- en participatiestrategie.

Toon Vandeurzen