LEEFMILIEU & DUURZAAMHEID - Waterrijk Waterschei

Water vormt met de huidige klimaatsveranderingen meer en meer een probleem. We hebben heel lang te weinig water en dan plots te veel. Doordat in Genk maar liefst 24% van de totale oppervlakte verhard is, kan het regenwater daar niet de bodem indringen. Hierdoor wordt de grondwatertafel niet aangevuld. Die grondwatertafel is nodig zodat planten voldoende water vinden om te blijven overleven. Als de planten afsterven, zal de wijk meer opwarmen.

In Genk is een groot deel van de riolering een gemengde riolering. Dit houdt in dat afvalwater en regenwater in dezelfde buizen naar het waterzuiveringsstation wordt gebracht. Door de hevige regenbuien van tegenwoordig , is dat véél te veel water om in één keer te kunnen slikken. Om overstroming van de riolering te vermijden, zijn er overstorten voorzien. Het teveel aan water voor de riolering stroomt dan naar de beek. In Genk is dat de Stiemerbeek. Er komt dus zeer veel regenwater gemengd met afvalwater terecht in de Stiemerbeek, met dramatische gevolgen voor de kwaliteit van het water en de natuur.

Verharding is hier dus de grote boosdoener. Ze versterkt de verdroging en zorgt voor wateroverlast in de vorm van overstorten. De oplossing: 'ONTHARDEN.

Met het project Waterrijk Waterschei gaan we samen met de Genkenaren op zoek naar manieren op regenwater te kunnen opvangen of te laten infiltreren in de bodem. We stimuleren bewoners om op eigen terrein te vergroenen en te ontharden.

Met de organisatie van een living lab willen we de bewoners aanzetten tot actie, maar we creëren ook een ontmoetingsplek. Een plek waar de voordelen van ontharding, hemelwateropvang, infiltratie en vergroening zichtbaar zijn. We willen hiermee als stad het goede voorbeeld geven en een inspiratie zijn voor de bewoners. Het basketveldje voor het wijkcentrum van Waterschei werd omgevormd tot groene ontmoetingsruimte.

Door simpelweg te ontharden, zorgen we ervoor dat er minder droogte is én minder overstorten zijn én de biodiversiteit van de Stiemerbeek erop vooruit gaat. Dat is WIN-WIN-WIN!

Toon Vandeurzen