Iedereen een warm nest

Ik heb een fundamenteel geloof in wat mensen kunnen. Daarom vind ik dat beleidsmakers vooral moeten bezig zijn met het creëren van een maatschappij waarin mensen kansen krijgen om zichzelf en hun talenten te ontplooien. Het is mijn onwrikbare overtuiging dat dit proces start bij het helpen van mensen om een warm nest te hebben voor zichzelf (en hun kroost). Een plaats waar je je veilig voelt, geborgen bent en waar je tot rust kan komen. 

Maar wie kan er de dag van vandaag nog een eigen woonst veroorloven? Sommige starters worden financieel geholpen door familie en dat is dik oké. Maar wanneer je niet behoort tot de happy few die van thuis uit een stevige zakcent, is het aanschaffen van een eigen woonst bijna onbetaalbaar. Zeker wanneer je er alleen voor staat. 

We moeten veel meer inzetten op betaalbaar wonen. Dat kan op vele manieren. Laat ons vooreerst het quota van de sociale woningen verplicht optrekken voor alle Vlaamse gemeenten. Vandaag ligt die verplichting op 9%. Laat ons deze optrekken naar 12%. Frankrijk zit ondertussen op X procent. Nederland zit ondertussen op 30%.

Sociaal wonen wordt wonen

  • We moeten meer en sneller sociale woningen bouwen; 

  • We halveren de wachttijd van de huurpremie van 4 naar 2 jaar; 

  • We gaan naar een nieuw en hoger Bindend Sociaal Objectief.

*[Voetnoot: Het Bindend Sociaal Objectief (BSO) is een rechtsplicht voor de gemeente om de opgelegde doelstelling op het vlak van bijkomende sociale huurwoningen te realiseren in de periode 2009-2025

Stop de waanzin: een vergunning om te bouwen moet eenvoudiger

  • Screening van vergunningsprocedures op efficiëntie

  • Werk maken van regelluwte bij ruimtelijke ordening en wonen 

  • Oprichting nieuwe commissie ‘versnelling’ in het Vlaams Parlement 

    Wie vandaag een huis wilt bouwen of verbouwen botst tegen een malle molen van administratieve procedures. Het is allemaal te moeilijk geworden en te complex. Je moet bijna burgerlijk ingenieur zijn om alle spelregels nog te kennen. Daar moeten we komaf mee maken. 

Renoveren 

Veel jongeren kopen oudere huizen omdat deze vaak goedkoper zijn. Maar dan worden ze verplicht dit huis binnen de 5 jaren te renoveren. Wanneer je met twee werkt en een gezin wenst te starten, dan is een dergelijke renovatie verplichting een enorme bijkomende en belastende opdracht. Vandaag kunnen de mensen beroep doen op het energiehuis in hun provincie en de daarbijhorende renovatie coach. Maar het is vaak lang wachten op een plaatsje en daarbij wordt er geen globaal plan opgemaakt waarbij ook de financiële component in zit vervat.

  • Renocoach moet ook financiële link kunnen maken; 

  • meer ondersteuning: financieel is het niet haalbaar voor die gezinnen

  • Zeker zijn van wat je koopt