Meer doen voor Vlaamse gezinnen 

Gezin als fundament 

Jonge koppels die aan hun volwassen leven starten, die nadenken over het starten van een gezin. Voor mij is dat een heel belangrijk issue. Ik denk namelijk dat mensen zich maar in hun volle potentieel kunnen ontplooien in relatie tot anderen. Op mijn eentje ben ik niet zo bijzonder. Maar ik krijg vooral betekenis en zingeving doordat ik vrijwilliger ben in een VZW, omdat ik lid ben van een sportclub, omdat ik broer of zus ben in een gezin, etc. En dat in relatie staan tot anderen uit zich bij uitstek in het deel zijn van een gezin. Dat is een belangrijk fundament van onze maatschappij waarin ik nog steeds geloof. Als dat fundament goed zit, dan kan je daar heel veel op bouwen. 

Waarom vermenigvuldigen

Waarom is dat allemaal belangrijk?  Hoe creëer je een duurzame samenleving. Dat is het sumum, dat is de vraag. Omdat het ook allemaal betaalbaar moet blijven. Want alle jongeren tot en met 18 jaar zijn leerplichtig. Tot die leeftijd kosten ze de staat dus geld. Opgelet: in Vlaanderen kan je aan de leerplicht voldoen vanaf je 16de jaar door het systeem van leren en werken. Bijgevolg kunnen we dus simpel zeggen dat jongeren tot 16 jaar ons allen geld kosten. Daarnaast kan je in Vlaanderen, mits voldaan te hebben aan een volledige carrière, vanaf 60 jaar op pensioen gaan. Ook dan kost je de staat dus geld.

Tussen de 16 jaar en de 60 jaar betaal je belastingen waarmee de kosten van bovenstaande groepen worden betaald. Dit noemen we de groene (de jongeren) en de grijze (de ouderen) druk aangezien zij als het ware “leunen” op de actieve bevolking. Om de kosten van de stijgende levensverwachting te betalen, heb je mensen nodig die werken. Daalt het aantal werkende mensen per gepensioneerde, dan dragen minder schouders de kosten en zijn ze dus hoger per persoon. Dat kun je ook anders oplossen dan vrouwen aansporen meer kinderen te krijgen, ook migratie kan helpen. Voetnoot daarbij is natuurlijk wel dat die mogelijkheid stopt als wereldwijd de fertiliteit onder de 2,1 duikt.

Als je weet dat we elk jaar een seizoen ouder worden dan begrijp je dat de lengte van een pensioen enorm stijgt. Aangezien men in de jaren ‘50 maar gemiddeld 67 jaar werd en je op de dag van vandaag gemiddeld 77 jaar wordt. We hebben dus meer cash nodig om die pensioenen te betalen. Wat moet resulteren in langere loopbanen, maar ook meer actieve burgers die deze kost mee zullen dragen. Om de kosten van de stijgende levensverwachting te betalen, heb je mensen nodig die werken. Daalt het aantal werkende mensen per gepensioneerde, dan dragen minder schouders de kosten en zijn ze dus hoger per persoon. Dat kun je ook anders oplossen dan vrouwen aansporen meer kinderen te krijgen, ook migratie kan helpen. Voetnoot daarbij is natuurlijk wel dat die mogelijkheid stopt als wereldwijd de fertiliteit onder de 2,1 duikt.

Vandaag is de realiteit dat een vrouw in Vlaanderen gemiddeld 1,6 kinderen zal hebben in haar leven. Laat het duidelijk zijn: dan groeit je bevolking niet meer. In tegendeel, ze zal krimpen. Weet goed dat dit in de rest van de wereld niet overal zo is. Zeker niet in Afrika. 

Het Rekenhof waarschuwt in zijn recent commentaar bij de begroting 2023: “Twee soorten uitgaven vertonen een sterke stijging en vertegenwoordigen 75 % van de toename van de uitgaven: de uitkeringen in de sociale zekerheid en de intrestlasten van de openbare schuld.” Zo stijgen de pensioenen van 63,7 mia naar 80,2 mia in 2028 of 16,5 mia extra.

Rol van politiek 

Dus stel ik me de vraag: hoe kunnen we een samenleving creëren waarin jonge Vlamingen nog willen kiezen voor het stichten van een gezin? Welk beleid moeten we voeren als gezinspartij, om er voor te zorgen, dat jonge mensen niet geremd worden om ervoor te kiezen te starten met een gezin? 

Vooreerst moeten we er voor zorgen dat jonge Vlamingen de mogelijkheid hebben om een warm nest te bouwen waarin ze dat gezin kunnen stichten. Daar halen we al meteen een groot knelpunt aan. Want wie kan er de dag van vandaag nog een woning betalen? 

https://dit.eo.nl/artikel/steeds-minder-kinderen-geboren-nederland-gevolgen 

  • Concrete maatregelen - spiegelen aan partijprogramma

    • kinderopvang uitbreiden, fiscaal aftrekbaar maken etc. 

    • meer ouderschapsverlof