VANDAAG IN HUMO

In de naam van de vader. :)  

20181009_Humo_p-126-127-page-001.jpg
20181009_Humo_p-128-129-page-001.jpg
20181009_Humo_p-130-131-page-001.jpg

In de naam van de vader: Emma Van der Maelen (32), Toon Vandeurzen (26) en Frank Dewael (34)

De debatten zijn bikkelhard, de drek en het hoongelach op sociale media over politieke dynastieën zal nooit stoppen, maar toch durven Toon Vandeurzen, Frank Dewael en Emma Van der Maelen in de politieke arena te treden. De kinderen van respectievelijk Jo Vandeurzen (CD&V), Patrick Dewael (Open VLD) en Dirk Van der Maelen (SP.A) staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van de partij van hun vader. ‘Thuis hebben ze het wel afgeraden, hoor.’ RAF LIEKENS / FOTO’S SASKIA VANDERSTICHELE

HUMO Al volop aan het aftellen naar 14 oktober? EMMA VAN DER MAELEN «Ja! Ik trek de SP.A-lijst in Geraardsbergen. Mijn papa Dirk duwt de lijst. De andere kandidaten worden door ons gesandwicht (lacht).»

HUMO Je neemt het op tegen Open VLD-burgemeester Guido De Padt, een ex-minister van Binnenlandse Zaken. Is dat niet intimiderend? VAN DER MAELEN «Nee, ik ken Guido De Padt al lang. Ik doe al voor de derde keer mee aan de lokale verkiezingen en zit al sinds mijn 21ste in de gemeenteraad en de OCMWraad. Ik ben er altijd respectvol behandeld. Het was nooit: ‘Wat kom jíj hier vertellen, meiske.’ Guido wil graag een laatste keer burgemeester worden, maar ik daag hem uit.»

HUMO Je vader stopt als parlementslid en wil zich toeleggen op Geraardsbergen. Staat hij je ambities niet in de weg? VAN DER MAELEN «We hebben de afspraak dat degene met de meeste stemmen de eerste keuze krijgt. De vorige keer was ik dat. Mijn vader wil zijn ervaring vooral inzetten achter de schermen. Het is knap dat hij dat op het einde van zijn carrière nog wil doen.»

HUMO Toon, jij komt op voor CD&V in Genk. Heb jij al een innige band opgebouwd met N-VA-uitdager Zuhal Demir? TOON VANDEURZEN «Nee. Demir is twee jaar geleden naar Genk verhuisd en vindt dat ze het al meteen verdient om burgemeester te worden. Misschien moet ze eerst eens meebouwen aan onze stad? Haar stijl is anders, maar ik heb er vertrouwen in: met burgemeester Wim Dries hebben we hier iets moois neergezet.» FRANK DEWAEL «In Hasselt hopen we te groeien met Open VLD. De SP.A heeft heel lang gedomineerd, maar door het schandaal rond burgemeester Hilde Claes ligt alles open. De grote vraag is of de socialisten en CD&V hun meerderheid kunnen behouden. Minister van Defensie Steven Vandeput trekt de N-VA-lijst. Ik ben benieuwd hoe zijn kansen liggen na de heisa over de vervanging van de F-16’s.»

HUMO Waarom hebben jullie voor de politiek gekozen? VANDEURZEN «Ik heb lang gedacht dat het niks voor mij was. Thuis werd er nooit over politiek gepraat. Maar toen ik in 2014 met mijn vader meeging op campagne, kreeg ik de smaak te pakken. Als hoofdleider bij de scouts en rechtenstudent merkte ik dat de politiek álles bepaalt: van hoeveel belastingen je betaalt tot het sluitingsuur van de gemeentelijke fuifzaal. Ik vond het ook leuk om samen te werken met anderen, en tegen de schenen van het gemeentebestuur te schoppen. Nu kom ik voor het eerst op, ook al hebben mijn vrienden en ouders wel tien keer gezegd: ‘Wacht nog zes jaar!’» DEWAEL «Het is nooit te vroeg. Mijn vader was 30 toen hij minister van Cultuur werd, en hij heeft het overleefd. Zelf ben ik aan de VUB voorzitter geweest van het liberale studentenverbond, maar ik wilde liever advocaat worden. Thuis had ik gezien wat een hondenstiel de politiek kan zijn. Zeker als je aan de top wilt meespelen: dan ben je haast nooit thuis. Maar toen ik vorig jaar van Schaarbeek naar Hasselt verhuisde, woonde ik een vergadering van Open VLD bij en was ik verkocht.» VAN DER MAELEN «Bij ons aan de keukentafel was politiek hét gespreksonderwerp. ‘Villa Politica’ stond altijd op. Het heeft zelfs lang geduurd voor ik merkte dat dat bij andere gezinnen niet zo was. Op je 16de zet je je normaal af tegen je vader, ik deelde ?yers van hem uit op de Grote Markt. Ik ben later ook politieke wetenschappen gaan studeren. Toch heeft mijn vader me afgeraden om voor de politiek te kiezen, omdat het zo’n harde wereld is. Soms werk je héél hard zonder ervoor beloond te worden.» VANDEURZEN «Dat gesprek hebben we alle drie wel gehad, zeker? Ouders willen niet dat hun kind teleurgesteld of gekwetst wordt.» DEWAEL «Mij hebben ze niet afgeremd. Ik was oud genoeg. Mijn moeder stond er vroeger wel op dat de politiek buiten de deur bleef.» VANDEURZEN «Maar eens je de microbe te pakken hebt, wil je alles weten, hè? Als mijn vader thuiskwam, bestookte ik hem met vragen over de dingen die ik in ‘Villa Politica’ had gezien. Dan zuchtte hij: ‘O God, moet ik hier nu om tien uur ’s avonds Brussel-Halle-Vilvoorde nog gaan uitleggen?’ (hilariteit)»

HUMO Hebben jullie thuis gezien hoe hard de politiek kan zijn?

TOON, ZOON VAN JO VANDEURZEN

FRANK, ZOON VAN PATRICK DEWAEL

VANDEURZEN «Ik was te jong om het allemaal te begrijpen, maar mijn vader heeft erg geleden onder Fortisgate. Hij was jurist: minister van Justitie worden was een droom die in vervulling ging. Als je dan zo moet stoppen, onder de valse verdenking dat je de scheiding der machten hebt geschonden… Voor een brave mens als hij was dat bitter. Ik heb nog vage beelden van hoe mensen hem bij ons thuis kwamen steunen. Op latere leeftijd heeft hij me alles uitgelegd. En tijdens de bewuste alevering van ‘Wissel van de macht’ (waarin Marc Van de Looverbosch belangrijke episodes uit de Belgische politiek onder de loep nam, red.), was ik alleen thuis met hem. Dat was een wreed moment, hij werd er opnieuw emotioneel van. Pas toen besefte ik hoeveel pijn die episode hem heeft gedaan.»

EMMA, DOCHTER VAN DIRK VAN DER MAELEN

HUMO Klopt het dat je op school hebt gevochten om hem te verdedigen?

VANDEURZEN «Ik raakte weleens geïrriteerd als mensen lelijke dingen zeiden. Aan opmerkingen als ‘Uw vader moet alleen maar praten en koie drinken’ ergerde ik me blauw. Maar vechten ligt niet in mijn aard. Ik ben meer een tamme zak, zoals we dat in Limburg zeggen (lacht).» VAN DER MAELEN «Opmerkingen over zakkenvullers raken me niet, maar onlangs twitterde iemand: ‘Dat Van der Maelen zich eens gauw ophangt.’ Dat bracht me wel van mijn melk. Waar komt die haat vandaan? Men vergeet soms dat politici ook maar mensen van vlees en bloed zijn.» DEWAEL «Ik nodig al die criticasters uit om eens een maand met mijn vader mee te lopen. Afmattend, hoor! Als minister word je geleefd. Je kunt 99 dingen goed doen, maar één foutje kan je de kop kosten. En je hebt een olifantenhuid nodig om bepaalde dingen van je af te laten glijden.»

HUMO Krijgen jullie zelf ook negatieve reacties? VAN DER MAELEN «Ja, maar ik sta recht in mijn schoenen. Ik ben lijsttrekker omdat ik dat heb verdiend door hard te werken. De naamsbekendheid is een voordeel, maar ik wil meer zijn dan ‘de dochter van’.» VANDEURZEN «Toen bekendgemaakt werd dat ik zou opkomen, las ik op Facebook: ‘Hier begint de politieke dynastie’. Ik dacht: hola, duur woord! (lacht) Iedereen denkt dat het met een bekende achternaam allemaal gratis en vanzelf komt. Vergeet het maar. Je moet je even hard bewijzen als iemand anders.» DEWAEL «Van een bakkerszoon die de zaak van zijn vader overneemt, hopen mensen ook dat zijn koiekoeken even goed smaken. En als dat niet zo is, zullen ze elders gaan. Maar ik zie niet in waarom ik me tegen mijn vader moet afzetten. Ik heb in Hasselt samen met hem een folder uitgegeven: hij duwt de provincielijst, ik sta op de gemeentelijst. Iedereen mag weten dat ik ier ben op wat hij heeft gedaan. Op zijn 63ste zetelt hij nog altijd met evenveel passie in het parlement.»

HUMO Wat heb je van je vader? DEWAEL «We zijn bijters: als we aan iets beginnen, gáán we ervoor. Ik ben wel rustiger, ik analyseer meer en wacht af. Mijn vader neemt veel sneller het woord. Hij is iemand die meteen de ruimte vult.»

HUMO Toon, jij zei in Het Belang van Limburg dat je, net als je papa, een pessimist bent. VANDEURZEN «Zo scherp mag ik het van hem niet meer verwoorden, maar we zijn nogal bezorgde mensen. We piekeren en bereiden ons voor op het slechtste, waarna het allemaal wel meevalt en mijn moeder vraagt waarover we ons toch druk hebben gemaakt. Mijn vader heeft me ook geleerd om ‘dank u’ en ‘sorry’ te zeggen. Je aan je woord houden vindt hij het allerbelangrijkste in de politiek. Ik ben impulsiever, ik neem minder snel een blad voor de mond.» VAN DER MAELEN «Ik heb mijn vaders rechtlijnigheid geërfd. Hij vecht al dertig jaar voor dezelfde waarden en dat vind ik mooi. Zelf ben ik ook nog zo’n ouderwetse socialist. Iemand die het echt vóélt op 1 mei. Dat is ónze dag: dan tintelt ons hele lijf en zeggen de mensen dat we stralen.»

ZAK GELD

HUMO Wat willen jullie veranderen in de politiek?

VAN DER MAELEN «Geraardsbergen staat al een tijdje stil door een gebrek aan ambitie van het stadsbestuur: leegstand, verloedering, armoede… Tien jaar geleden werd 5 procent van de kinderen ge boren in een kansarm gezin, vandaag is dat al 20 procent. Als mijn dochter op school met tien kinderen aan tafel zit, zijn er wellicht twee bij met een lege brooddoos. Onaanvaardbaar, in een welvarend land als het onze.» VANDEURZEN «In Genk zijn er ook partijen die roepen dat ze de kansarmoede gaan aanpakken. Maar dat lukt niet als de Vlaamse en federale regering niet mee willen.» VAN DER MAELEN «Toch wel! Je kunt je lokale scholen ondersteunen en zorgen dat alle kinderen daar een gezonde maaltijd krijgen. En dat onbetaalde schoolfacturen worden weggewerkt, weliswaar na een onderzoek van het OCMW. Armoede moet je op álle niveaus aanpakken. Helaas werken al die niveaus nu te veel naast elkaar.»

HUMO Hoe verklaar je die stijgende armoede? De economie is de voorbije jaren gegroeid. VAN DER MAELEN «Onze stad kent veel armoede die van de ene generatie op de volgende overgaat. Als je die niet aanpakt, zet het probleem zich gewoon voort. Buurten verkommeren, huizenprijzen dalen en zo trek je nog meer armoede aan. Wij vragen de OCMW-voorzitter al vier jaar om alle partners rond de tafel te brengen om een armoedeplan op te maken. Dan weet je hoe belangrijk ze het vinden.

Een journalist vroeg me of ik meteen zou tekenen als iemand me zei dat ik over tien jaar minister zou worden. Ik heb daar eerlijk op geantwoord. Dat was dom »

In sommige jaren was er een overschot van 300.000 euro op het OCMW-budget.» VANDEURZEN «Ik wil van het centrum van Genk het mooiste van Limburg maken. Vandaag is het een lelijke betonnen vlakte. We hebben groen nodig, handelaars, evenementen. Telkens als we iets organiseren in Genk, is dat een groot succes. Voor het WK voetbal hebben we grote schermen geplaatst op de markt: jong en oud kwam daar samen supporteren voor de Belgen. Dat hebben we meer nodig. Te veel Genkenaars trekken naar Hasselt om te feesten. Het zakje geld dat ze daar in de horeca uitkieperen, moeten ze in Genk spenderen.»

HUMO Genk heeft met de sluiting van de mijnen en de Ford-fabriek twee trauma’s beleefd. Zijn jullie die al te boven gekomen?

VANDEURZEN «We staan er weer. De werkloosheid ligt nu lager dan vóór de sluiting van Ford. Die oude sites hebben een nieuwe bestemming gekregen. Ook de stadsvlucht stagneert. Tien jaar geleden zeiden mijn vrienden dat ze later nooit in Genk wilden wonen. Nu hebben er toch al een paar een huis gekocht. De stad moet ervoor zorgen dat die jongvolwassenen hier aangenaam kunnen wonen, werken én ontspannen.» DEWAEL «Hasselt trekt overdag veel shoppers aan, maar zodra de winkels sluiten, loopt de stad leeg. Als je op een weekdag ’s avonds over de markt loopt, zie je geen kat, behalve drie verdwaalde Genkenaars die een zakje geld aan het uitkieperen zijn(lacht). Er is niks te beleven. Dat komt omdat wonen in Hasselt te duur is geworden voor jonge mensen. In de meeste steden trekken jongeren opnieuw naar de stad, bij ons is het omgekeerd: vooral kapitaalkrachtige babyboomers vestigen zich in het centrum, omdat alleen zij de dure nieuwbouwprojecten kunnen betalen. We moeten wonen in het centrum goedkoper en aantrekkelijk maken. Daar hoort groen bij. Moderne steden leven van hun groene longen. Kijk naar Londen, waar ik een jaar heb gestudeerd: daar ligt een park op elke straathoek. Het Hasseltse Kolonel Dusartplein is één grote stenen vlakte. Onbegrijpelijk. De gouverneurswoning heeft een tuin zo groot als anderhalf voetbalveld, middenin de stad. Gooi die open en laatmensen die geen tuin hebben daarvan genieten.»

HUMO Maar hoe maak je wonen betaalbaar in de stad? DEWAEL «Je moet verloederde buurten aanpakken met nieuwbouw, leegstaande panden hergebruiken, en overleggen met de privémarkt. Daar begint men ook te merken dat er iets moet veranderen. Er zijn al nieuwe formules zoals hamsterhuren. Als je geen geld hebt om een mooi appartement te kopen, geven sommige projectontwikkelaars je de kans om het voor maximaal vijf jaar te huren. Als je het daarna wel kunt kopen, trekken ze de betaalde huur af van de prijs. Je zou ook de onroerende voorheing kunnen aanpassen aan de woonbuurt. Nu ligt die in het centrum meestal hoger dan daarbuiten. Dat is onlogisch.» VANDEURZEN «Het zit ook in de mentaliteit van de mensen: we moeten af van het ideaalbeeld van het vrijstaande huis op het platteland met een oprit langs beide kanten. We moeten ophouden met de schaarse vrije ruimte aan te snijden, en dus kleiner en compacter gaan wonen. Geen tuin achter elk huis, maar één deeltuin per drie huizen.» VAN DER MAELEN «Alleenstaande woningen zijn vandaag al bijna onbetaalbaar.» DEWAEL «Logisch. Mensen staan onvoldoende stil bij de kostprijs van afgelegen verkavelingen. Al die water-, gas- en elektriciteitsleidingen moeten tot hun voordeur worden doorgetrokken. Als we dichter bij elkaar gaan wonen in het centrum, winnen we twee keer: onze energiekosten zullen dalen door betere isolatie en een eigen energiecircuit, en de mobiliteitskosten zullen dalen omdat je je wagen niet meer zo vaak nodig hebt.» VAN DER MAELEN «Onze generatie is daar veel meer mee bezig. Mijn huis is drie jaar oud en we hebben fors geïnvesteerd in isolatie. Op de eerste eindafrekening van mijn energiefactuur zag ik dat verschil al: ik kreeg veel geld terug.» POLITIEKE MOED

HUMO Toon, jij wilt over tien jaar minister zijn, lazen we.

VANDEURZEN «Ja, dat heb ik thuis ook mogen horen. De vraag was of ik meteen zou tekenen als iemand me zei dat ik over tien jaar minister zou worden. Ik heb daar eerlijk op geantwoord. Dat was dom.» DEWAEL «Als mensen zoiets lezen, komt dat arrogant over.» VANDEURZEN «‘Dat ventje heeft nog nooit meegedaan aan verkiezingen en zegt al dat hij minister wil worden!’» DEWAEL «Zelf heb ik ook ambitie. Als je bij een bedrijf gaat solliciteren, zeg je toch ook niet dat je dertig jaar hetzelfde wilt blijven doen? Maar voor ik over de nationale politiek begin te dromen, wil ik eerst eens zien wat Hasselt van me vindt.» VANDEURZEN «Juist!» VAN DER MAELEN «Mijn ambities liggen op het lokale niveau. Burgemeester of minister? Daar twijfel ik geen seconde over: burgemeester. Ik vind het fantastisch om dicht bij de mensen te staan.» DEWAEL «Wat me stoort aan de nationale politiek is dat perceptie allesoverheersend is geworden. We hebben toch meer nodig dan oneliners?» VAN DER MAELEN «Inhoud is communicatie geworden en vice versa. Vooral door toedoen van de N-VA.» VANDEURZEN «Kijk naar het nieuwe transmigratieplan van Theo Francken en Jan Jambon. Ze wekken de indruk dat er plots een nieuwe aanpak is, terwijl ze gewoon een resem bestaande maatregelen opnieuw verpakt hebben met een mooie strik rond.

Emma Van der Maelen: ‘Ik wil wel eens met Bart De Wever op café. Maar dan moet hij wel eerlijk zijn, anders heeft hij geen date.’

En dat beheerst dan alle voorpagina’s en nieuwsuitzendingen.» DEWAEL «En het werkt, waardoor andere partijen ook worden gedwongen om op zo’n manier te communiceren. Ik begrijp dat niet iedereen drie uur lang naar het vragenuur in het parlement wil kijken, maar je kunt een complex probleem niet vatten in een paar visuals op Facebook.» VANDEURZEN «We moeten jongeren leren dat politiek belangrijk is. Ze moeten een radar voor bullshit ontwikkelen en zeggen: ‘Geef me nu eens échte oplossingen, in plaats van elke dag de krant proberen te halen’.» DEWAEL «Jongeren haken af. Ze zijn de constante vluchtigheid van Facebook en Instagram gewoon, en de snelle koppen op de nieuwswebsites. Maar een artikel van drie pagina’s lezen, wie doet dat nog?»

HUMO En van de verkiezingsfolders worden ze ook niet wijzer. Die bulken van nietszeggende algemeenheden. DEWAEL «Daar erger ik me ook aan. Daarom heb ik mijn drie prioriteiten tot in detail uitgeschreven in een folder.» VAN DER MAELEN «Ik geloof sterk in persoonlijke gesprekken. We zijn met een rode caravan naar de 16 deelgemeenten van Geraardsbergen gereden om naar de mensen te luisteren. Op basis van die gesprekken hebben we ons programma samengesteld. Wij zijn volksvertegenwoordigers, hè: wij moeten weten wat er leeft.» VANDEURZEN «Ik zie te weinig politieke moed. Men durft geen onpopulaire beslissingen meer te nemen voor de lange termijn, uit angst om daar op korte termijn een prijs voor te betalen. Kijk naar wat Annemie Turtelboom is overkomen met de Turteltaks.»

DEWAEL «Om diezelfde reden is ook het pensioenprobleem onvoldoende aangepakt. Hoe langer de oudere generatie haar verworven rechten mag behouden, hoe schadelijker dat is voor ons. Stoppen op 58, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? Ik begrijp niet dat jongeren zich daar niet harder tegen verzetten. Iedereen weet dat bepaalde statuten onhoudbaar zijn, maar het vergt moed om de knoop door te hakken en die oude verworven rechten versneld af te bouwen.» VANDEURZEN «Deze regering heeft toch stappen gezet? De verhoging van de pensioenleeftijd stond in geen enkel programma en toch hebben ze dat gedurfd. Dat was een belangrijke stap. Niet genoeg misschien, maar je moet ook iedereen meekrijgen.» DEWAEL «Dat is waar. Als je ziet hoeveel weerstand er nú al was. De vakbonden zijn nog altijd woest over de verhoging van de pensioenleeftijd. Misschien wilden sommige partijen nog verder gaan, maar hebben ze toen besloten om te temporiseren.»

HUMO Volgens politicoloog Carl Devos is België – door de vele grendels in ons systeem – niet gemaakt voor grote hervormingen. Ons coalitiesysteem en de macht van de sociale partners maakt dat het telkens met muizenstapjes moet.

VAN DER MAELEN «Dat is niet eigen aan België, maar aan de mens. Verandering botst op weerstand en moet dus gefaseerd gebeuren. Ik geloof niet in big bangs.» HUMO Daardoor zitten we wel met een gevaarlijke cocktail: stijgende pensioenkosten, een immense staatsschuld en een klimmende rente. Sommige jongeren vrezen dat er voor hen later geen pensioen meer zal zijn. VAN DER MAELEN «Ik maak me daar geen zorgen over.» VANDEURZEN «Ik wel. We zullen nog meer moeten hervormen.»

Als mijn vader thuiskwam, bestookte ik hem met vragen. Dan zuchtte hij: ‘O God, moet ik hier nu om tien uur ’s avonds Brussel-Halle-Vilvoorde nog gaan uitleggen?’ »

DEWAEL «Dan gaan we toch een aantal heilige huisjes moeten slopen en tegelijk inzetten op werkbaar werk, zoals in de Scandinavische landen. Daar is de hele arbeidsmarkt erop gericht om mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden.» VANDEURZEN «Het wordt ook tijd om de vaste benoemingen in vraag te stellen. Er zijn statutaire ambtenaren die hun job niet doen, maar die je toch niet kunt ontslaan. Dat gaat er bij onze generatie echt niet in. Dat is toch niet meer van deze tijd?» VAN DER MAELEN «Dat is voor een stuk perceptie.»

VANDEURZEN «Nee, dat is realiteit. Ik heb het meegemaakt: leerkrachten van wie iedereen ziet dat het de spuigaten uitloopt, maar die niet buiten te krijgen zijn. Terwijl jonge leerkrachten zich tevreden moeten stellen met interimopdrachten. Dat is absurd.» VAN DER MAELEN «Ik werk in een lokaal bestuur en ik verzeker je: als je een sterk dossier hebt, krijg je zo iemand wel buiten.» DEWAEL «Jonge mensen worden aangenomen als contractueel. Waarom moet er daarnaast nog een tweede systeem van vaste benoemingen bestaan, alleen maar om de verworven rechten van die oudere werknemers te behouden? Iedereen gelijk voor de wet.» TOOGHANGEN De angst voor migratie is uitgezaaid over heel Europa. Hoe kijken jullie daarnaar?

HUMO VANDEURZEN «Die angst wordt op geniale wijze geexploiteerd door populisten. Bart Somers heeft het mooi samengevat in ‘De zevende dag’. Eerst maken ze de mensen bang door te zeggen dat de ander gevaarlijk is, zodat iedereen bereid is om zijn vrijheid af te geven in ruil voor veiligheid. Daarna zeggen ze dat die ander ook onze identiteit wil afnemen, waarop we onze identiteit gaan aflijnen en beschermen. Maar zo bedriegen we onszelf, want de kern van onze identiteit is de vrijheid om zelf te kiezen wie we zijn.» DEWAEL «Door de snelle veranderingen hebben veel mensen een vreemde nostalgie naar het verleden. Trump heeft daar met ‘Make America great again’ op ingespeeld. Ook bij ons is dat gevoel aanwezig, maar ik huiver ervan. We hebben het nog nooit zo goed gehad.» VANDEURZEN «Wie denkt dat het vroeger beter was, moet het populaire boek ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari maar eens lezen. Daar staat het allemaal mooi in.»

HUMO Waarom kiezen jullie nog voor een traditionele partij? Veel jongeren vinden zichzelf daar niet meer in terug, omdat die vaak hun eigen belang boven het algemene belang stellen en zich opsluiten in de hokjes van hun ideologie. VANDEURZEN «Ik heb respect voor nieuwe burgerbewegingen, maar nationale partijen blijven cruciaal. Als we geen tentakels hadden tot in Brussel, zouden we de sluiting van de mijnen en Ford Genk niet zo goed hebben overleefd.» DEWAEL «Juist. Je hebt akkoorden nodig tussen stabiele partijen om lijn te krijgen in je beleid. Met een mozaïek van versnipperde bewegingen lukt dat niet.»

HUMO Naar welke politicus kijken jullie op? ‘Mijn papa’ is geen geldig antwoord. VAN DER MAELEN «John Crombez. Hij werkt als een beest om – in heel moeilijke tijden – opnieuw een basis te leggen voor de SP.A. Zijn voorstellen voor een decumul en loonplafond hebben intern weerstand gewekt, maar het was nodig om schoon schip te maken. John is moedig, consequent en heeft een gouden hart: buiten de politiek ontfermt hij zich over moeilijke jongeren. Ik vraag me af hoe hij daar nog de tijd voor vindt, naast zijn gezin.» DEWAEL «Ik heb anderhalf jaar voor Charles Michel gewerkt en bewonder hem nog altijd. Hij heeft het lef gehad om een ongewone coalitie te maken, met de MR als enige Franstalige partij. En ondanks zijn jonge leeftijd slaagt hij er toch in om over de partijgrenzen heen te bemiddelen en compromissen te sluiten. Hoe vaak heeft men geschreven dat zijn regering vroegtijdig zou vallen? Toch is hij als premier altijd overeind gebleven.» VANDEURZEN «Doe mij maar mijn baas, Koen Geens. Ik werk op zijn kabinet en sta elke dag versteld van de hervormingen die hij doorvoert. Dat hebben ze bij Justitie nog nooit meegemaakt. Ik hou ook van zijn stijl. Naar hem mogen luisteren, is een voorrecht.» VAN DER MAELEN «Hij heeft wel iets van een nonkel pastoor, hè? Erudiet, maar ook grijs en saai. Al denk ik wel dat hij droge humor heeft.» VANDEURZEN «Klopt, maar hij is vooral heel wijs. Politici mogen ook wat saai zijn, vind ik. Je stemt toch niet op iemand omdat het een tofe peer is om mee aan de toog te hangen? Een politicus moet zijn dossiers kennen, de juiste beslissingen nemen en respect afdwingen over de partijgrenzen heen.»

HUMO Over tooghangen gesproken: met welke politicus van een andere partij willen jullie eens een avond op café? VAN DER MAELEN «Bart De Wever.»

VANDEURZEN «Méén je dat?» VAN DER MAELEN «Ik wil weten wat er in zijn hoofd speelt, wat er achter de boutades zit.» VANDEURZEN «En je denkt dat hij dat allemaal gaat zeggen?» VAN DER MAELEN «Hij moet beloven dat hij eerlijk zal antwoorden. Anders heeft hij geen date (lacht).» VANDEURZEN «Ik wil met Bart Somers op café. Hij lijkt me een integere mens. En Meyrem Almaci is ook welkom. Ze kan heel vurig zijn, maar blijft wel altijd constructief. Ze lijkt me een gezellige madam.» DEWAEL «Ik wil pinten gaan pakken met Trump. Ik ben absoluut geen fan, maar ik vind ’m zo’n intrigerende iguur. We kennen hem alleen van zijn tweets, zijn beledigingen tegenover journalisten en zijn onbehouwen manier van aan politiek doen. Ik zou wel eens een avond met hem willen babbelen, zonder camera’s. Misschien geeft hij eerlijke antwoorden als ik hem dronken voer.» VAN DER MAELEN «Kunnen we daar geen dubbeldate van maken? Maar Bart De Wever drinkt niet, zeker? (lacht)»

Frank Dewael (links): ‘Stoppen met werken op 58, dat krijg je toch niet meer uitgelegd? Ik begrijp niet dat jongeren zich daar niet harder tegen verzetten.’

Tom Smeets