Beste Zuhal en Theo

Beste Zuhal,

Als jonge Genkenaren maken wij ons zorgen over de scherpe uitspraken van u en uw partij. Zo nam u onomwonden de woorden “moslims als kiesvee” in de mond. Maar werd er ook over “Joden maken minder problemen dan moslims” en “vluchtelingen opkuisen” gesproken. De Genkse gemeenschappen vragen zich ook af of u zal kunnen verbinden en verder bruggen bouwen? Genk is met 108 verschillende nationaliteiten een kosmopolitische stad. Iedere Genkenaar voelt zich thuis in onze lokale samenleving en wij zijn al lang voorbij dat “wij-zij-verhaal”. Wij Genkies vragen ons ook af of u volledig voor Genk zal kiezen en een ministerpost zal laten schieten? Genk besturen is immers meer dan een fulltime job. Meer nog, Genk besturen is Genk ademen, proeven, zien, horen én voelen. Dedication willen wij van u!

Beste Zuhal en Theo, welkom in Genk!

Beste Zuhal en Theo, welkom in Genk!

En beste Theo, wij stellen ons al lang de vraag: wie bent u nu eigenlijk? U predikt de aanpak van de harde hand maar het beleid inzake migratie is nog nooit zo een open beleid geweest. Nog nooit zijn er zoveel migranten erkend. Bent u een leeuw zonder tanden? U moet zich niet schamen voor het humaan beleid dat u voert. Wij zijn absoluut fan van een humaan beleid inzake vluchtelingen en migratie. Misschien moet u voortaan niet alleen het aantal uitgezette vluchtelingen tweeten maar eveneens het aantal barmhartige erkenningen?

Begrijp ons niet verkeerd Zuhal en Theo. Jullie zijn van harte welkom in Genk en wij begrijpen jullie komst. Meer nog, wij komen met plezier luisteren en leren. Maar laat provocerende uitspraken thuis, want die leveren enkel geschoffeerde bevolkingsgroepen en oneliners in de krant op. Dat laatste is mogelijks politiek interessant, maar helpt Genk en zijn Genkenaar niet vooruit. Willen jullie echt shtijl maken? Neem dan een leidersrol op, stop met de angsten van burgers te voeden en geef hen een verhaal van hoop en verbinding. Build those bridges!

Kunnen we dat afspreken?

Met vriendelijke groeten,

Nawal Farih,
Karel Kriekemans,
Toon Vandeurzen
(Jonge Genkenaren)