"Zoon van is eerder nadeel”

GENK. Als vanavond het partijbestuur van CD&V-Genk zijn zegen geeft, staat Toon Vandeurzen (26) op 14 oktober als kandidaat voor de gemeenteraad op de CD&V-lijst. Dat hij de zoon van minister Jo Vandeurzen is, vindt hij eerder een nadeel dan een voordeel. “Vrienden en collega’s denken vaak dat ik het allemaal cadeau krijg, maar ik merk vaak net het tegenovergestelde.”

43a05b5e-515e-11e8-8dca-6121b079e98c.jpg

Jan BEX

“Joe, kunnen we eens praten?”, vroeg hij vader Jo in het begin van 2018. “Bij een etentje heb ik het gezegd: Pa, ik wil opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wie mijn vader kent, weet dat hij dan niet enthousiast reageert. Hij heeft onder meer gezegd dat ik waarschijnlijk teleurgesteld zal raken in de politiek. Hij vindt ook dat zoon van eerder in mijn nadeel kan spelen. Ook al omdat mijn vader absoluut geen fikser is. Ik werk nu wel op het kabinet van minister Koen Geens als adviseur, maar ook dat was mijn eigen initiatief. Ik heb mijn vader pas ingelicht nadat ik mijn sollicitatie naar het kabinet al gemaild was.”

De plaats die Toon op de CD&V-lijst van Genk zal krijgen, is niet bekend. “Laat eerst het partijbestuur mijn kandidatuur maar goedkeuren. Op de lijst staan nog jonge mensen. En die krijgen geen interview in de krant. Ik maak deel uit van een ploeg en we zullen een goeie lijst hebben.” Vader en zoon in een en dezelfde gemeenteraad is evenwel wettelijk onmogelijk. “Mijn vader duwt. Hij heeft al gezegd dat hij graag plaats ruimt voor een jongere. Of ik dat nu zal zijn of een ander, maakt niet uit.”

Geen piske
Het heilige politieke vuur is eerder laat bij de middelste van de drie Vandeurzen-kinderen gekomen. “Tot 6-7 jaar geleden had mijn vader gewoon een job. Dat is inderdaad ook de periode geweest dat ik in een HUMO-interview als 16-jarige gezegd heb dat mijn pa een piske was. Mijn grootmoeder kon daarmee niet lachen, mijn vader eigenlijk wel. Mijn vader is een zacht persoon in het gezinsleven. Dat was de context, maar de uitspraak was wel fout. Als ik zie wat hij allemaal gerealiseerd heeft, bijvoorbeeld met de Welzijnscampus, dan is hij allesbehalve een piske.”

Politiek kan ook heel mooi zijn: samen je schouders onder een idee zetten, compagnons zoeken en daadwerkelijk realiseren
— Toon Vandeurzen

Met rechten te studeren in Leuven kwam ook de interesse in politiek. “Onder meer minister Geens, mijn professor toen, heeft mij begeesterd. Dan pas heb ik beseft dat politiek alle facetten van ons leven regelt: van een grasmaaier over een fuif tot de prijs van een pintje. De maakbaarheid van politiek is super intrigerend. Iets dat ook mooi kan zijn: samen je schouders onder een bepaald idee zetten, compagnons daarvoor zoeken aan de overkant en daadwerkelijk iets realiseren.”

“Voeten op de grond”
Nu wil hij zich engageren om bijvoorbeeld de stadsvlucht uit Genk te counteren. “Ik zelf blijf in Genk wonen. Genkse studenten moeten na hun studies terugkomen. Dan gaat het niet alleen over jobs, maar ook om de belevingseconomie hier aan te zwengelen. Waarom zouden we niet alle horeca centreren tot een echt lange toog tussen de H&M en de Fruitmarkt?”

Van de komst van Zuhal Demir heeft hij geen schrik: “Wim Dries heeft als een supermanager in moeilijke tijden het Genkse schip overeind gehouden. Genk bloeit weer op. Zuhal is welkom. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je de Genkenaar vraagt wie de beste kapitein is bij stormweer ze aan Wim Dries denken.”

Wat zegt vader Vandeurzen over zijn zoon? “Een dubbel gevoel. Ik heb hem niet aangemoedigd, maar hij heeft wel de microbe. Nu hij die beslissing heeft genomen, kan ik niet anders dan trots zijn op zijn engagement. Hij zal het zelf moeten doen. De naam van je vader kan ook een nadeel zijn. Hij zal de voeten op de grond moeten houden.”

Tom Smeets