JEUGD - Vernieuwing Reglement werkingssubsidies en subsidies voor startende jeugdwerkingen

Het oude reglement was aan vernieuwing toe.

Stad Genk wenst de Genkse jeugdwerkingen en startende jeugdwerkingen financieel en materieel te ondersteunen bij de uitbouw van hun werking. Om dit te realiseren ontvangen de jeugdwerkingen een subsidiëring volgens het subsidiereglement ‘Werkingssubsidies en startende jeugdwerkingen’. Het huidige reglement van 26 juni 2014 is aan vernieuwing toe.

Het nieuwe subsidiereglement werd opgemaakt met aandacht voor vereenvoudiging, transparantie, digitalisering en inspanningen in het kader van de stedelijke uitdagingen. Het werd bovendien afgestemd op het erkenningsreglement voor verenigingen dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 15 september 2020. De wijzigingen aan het reglement werden uitvoerig besproken met de jeugdraad en goedgekeurd op de algemene vergadering van de jeugdraad van 5 juni 2020.

We voerden enkele belangrijke wijzigingen door.

Algemene voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een (starters-) subsidie moet de jeugdwerking:

  • erkend zijn als Genkse jeugdwerking zoals omschreven in het reglement ‘Erkenning van vrijetijdsverenigingen van de stad Genk’.

  •  een Genkse jeugdwerking zijn, georganiseerd voor en door jongeren waarvan 75% jonger is dan 30 jaar en die haar activiteiten organiseert in Genk. Bovendien moet 50% van haar leden woonachtig zijn in Genk.
    Indien het een jeugdwerking betreft die enig is in zijn soort en/of uniek is in de regio, moet minstens 25% van de leden woonachtig zijn in Genk. In dit laatste geval verleent de stedelijke jeugdraad advies over de ontvankelijkheid en beslist het college van burgemeester en schepenen.

  • zich engageren om inspanningen te leveren met het oog op de stedelijke uitdagingen en hierover te communiceren. Zo moeten jeugdverenigingen minstens: 

    • een aanspreekpunt 'toegankelijkheid' hebben i.v.m. de thema's armoede, inclusie en diversiteit; 

    • een kortingssysteem en logistieke ondersteuning voorzien voor kansengroepen;

    • nieuwe leden minstens éénmaal gratis laten deelnemen.

Samenstelling subsidie

Het subsidiebedrag wordt in het nieuwe reglement samengesteld uit een basissubsidie en een variabel bedrag. De basissubsidie wordt toegekend op basis van de regelmaat van het aantal werkingsdagen: nl. overwegend wekelijks, overwegend tweewekelijks of overwegend maandelijks. Voor speelpleinwerkingen is er een onderverdeling o.b.v. de duur van een werkingsdag; nl. minstens 3 uur of minstens 6 uur. 

Het variabele gedeelte van de subsidie laat toe om de jeugdwerkingen enerzijds een subsidie op maat toe te kennen en anderzijds hen te stimuleren om bijkomende inspanningen te leveren i.f.v. stedelijke uitdagingen.  Naast het aantal leden en leiding (of monitoren) kan een verenigingen punten verzamelen door acties te ondernemen i.k.v.:

  • geëngageerd en respectvol samenleven in diversiteit;

  • sociale ongelijkheid en armoede keren;

  • duurzaamheid;

  • talentontwikkeling. 

In het oude reglement werden jeugdwerkingen opgedeeld in meerdere categorieën, nl.: plaatselijke afdeling van landelijk georganiseerd jeugdwerk of gelijkaardige jeugdverenigingen, speelpleinwerkingen, jeugdhuiswerkingen, jongereninstuifwerkingen en overige jeugdwerkingen. Elke categorie had eigen parameters waarop hun punten werden berekend zoals het aantal leden en (niet-) gebrevetteerde monitoren, werkingsdagen, groepsweekends, afdelingsweekends, eigen vormingen, etc.   

Aanvraag indienen

Verenigingen die aan de voorwaarden voldoen en dus in aanmerking komen voor een subsidie, kunnen digitaal een aanvraag indienen. Surf naar https://www.jeugdingenk.be/werkingssubsidie voor meer informatie.

scouts-genk-centrum.jpg







Toon Vandeurzen