JEUGD - Een toekomstplan voor de speel- en sportruimte in de Genkse wijken

Een nieuwe visie voor de komende 6 jaar!

Reeds in 2016 werd een nota goedgekeurd waarin enkele fundamentele principes voor het aanleggen van speelruimtes opgenomen werden:

  • de kerngedachte rond avontuurlijk en natuurlijk spelen:

  • de belangrijke rol van inspraak en participatie van buurtbewoners bij ingrepen of aanpassingen aan speelruimtes;

  • het creëren van centrale en goed bespeelbare intergenerationele ontmoetingsruimtes, in plaats van kleine speelprikkels op elke mogelijke plaats.

Deze principes worden mee opgenomen bij de opmaak van een nieuw toekomstplan voor de speel- en sportuimte in Genk, voor de komende 6 jaar (2020-2025). De ambitie van het plan is om één goed uitgebouwde speel- en sportruimte per wijk te voorzien. Daarnaast is er de mogelijkheid om enkele speel- en sportvoorzieningen op buurtniveau te ontwikkelen.

Heempark 3.jpg
De algemene principes voor de inplanting en inrichting van nieuwe speel- en sportruimtes.
Vereisten voor de gekozen locatie:

Voor de inplanting van nieuwe speel- en sportruimtes wordt er gekozen voor een centrale locatie in het woonweefsel. De locatie moet bovendien goed en veilig bereikbaar zijn en bij voorkeur aan de voorkant van de woningen liggen.

Inrichting en kwaliteit:
  • Elke ruimte moet zijn eigenheid hebben en uniek zijn, passend in de omgeving en gebruik maken van de troeven die in de omgeving te vinden zijn.

  • Speel- en sportruimtes worden aangelegd met inspraak en participatie van kinderen in de buurt, alsook hun ouders. Zo kan de buurt mee bepalen hoe het ontwerp er zal uitzien.

  • Diverse spelfuncties met extra aandacht voor avontuurlijk en natuurlijk spel zijn belangrijk. De ruimtes moeten een rijk gamma aan speelkansen bieden. Op één terrein komen best verschillende speelfuncties voor (bv. bewegingsspel, constructiespel, fantasiespel, balspel, sociaal spel, … enzovoort).

  • De ruimte moet doordacht ingedeeld worden in verschillende zones. Dit vormt de basis van de inrichting waarbij er aandacht is voor ontmoeting en intergenerationeel gebruik.

  • Elk nieuw speel- en sportterrein wordt op een feestelijke manier, samen met de buurt, geopend.

Heempark.jpg
Evaluatie van elke wijk.

Elke wijk werd en wordt onder de loupe genomen en er werd per stadsdeel een plan opgemaakt. Sommige bestaande terreinen zullen verdwijnen, anderen zullen heraangelegd of uitgebreid worden. Er werd gezocht naar nieuwe ruimtes die beschikbaar zijn voor de aanleg van een nieuw speel-en sportterrein en bovendien ook voldoen aan de algemene principes.


Toon Vandeurzen