TOERISME: ToeGenkelijke route voor Genk

#ToeGenkelijke route

Het Masterplan 20-40 heeft een heldere lange termijnvisie voor een duurzame streekontwikkeling met een wervende kracht naar tal van partners en positieve effecten op recreatie, toerisme en lokale economie. Na een overleg met de Genkse logies kwam er de vraag naar inzet op toegankelijkheid in het kader van recreatief verblijven. Er werd een samenwerking opgezet met de Adviesraad voor Personen met een Handicap om het verblijfstoerisme in Genk te versterken voor de doelgroep met fysieke beperkingen.

De ToeGenkelijke route zal hierin een eerste realisatie zijn: het betreft een route van 3,5km in het Molenvijverpark en het centrum van Genk die volledig af te leggen is door personen met een fysieke beperking, zonder drempels, smalle doorgangen of andere zaken die hinderlijk zouden kunnen zijn voor hen.

In het kader van toegankelijk verblijven realiseerde het M-hotel reeds een aantal zorgkamers voor toeristische gasten met een bijzondere zorgbehoefte. Daarnaast worden ook de restaurants en cafés gelegen op de ToeGenkelijke route onderzocht op basis van de vooropgestelde criteria:

  • gelegen in Genk-Centrum

  • Beschikken over een toegankelijk toilet

  • Geen drempel aan de inkom van de zaak.

Ook de restaurants en cafés die wel in Genk-centrum liggen, maar niet langs de route, worden door de stad aangesproken om mee weerhouden te worden als ‘ToeGenkelijke’ zaak. Ze worden dan natuurlijk geacht te voldoen aan dezelfde criteria.

Toegenkelijk.png
ToeGenkelijk overzicht

Behalve de Toegenkelijke route, komt er ook een brochure: Het ToeGenkelijk overzicht. Een praktisch overzicht van alle toeristische plekjes en sites in Genk, toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Voor elke site wordt er bovendien toegelicht welke onderdelen minder of moeilijker toegankelijk kunnen zijn. Zo kunnen bezoekers met een beperking op voorhand inschatten hoe ze hun bezoek best plannen.

PAGINA BOKRIJK.png
Productontwikkeling

Met betrekking tot het aanbod voor personen met een fysieke beperking, zorgt de dienst Toerisme bovendien voor gepaste producten. Hierbij denken we aan:

  • Een print overzicht van het toegankelijk toeristisch aanbod in Genk per site

  • Een digitaal overzicht van het toegankelijk toeristisch aanbod in het onderdeel #ToeGenkelijk op de website van Visit Genk

  • Ontwikkeling van vernieuwende toegankelijke producten waarvan de ToeGenkelijke route dan ook de eerste realisatie is.

  • Een overzicht van de toegankelijke restaurants en cafés in Genk-centrum.

Uitreiking Toegankelijkheidsprijs en ToeGENKelijk-award

Elk jaar reikt stad Genk een toegankelijkheidsprijs uit aan een bedrijf of organisatie die inspanningen doen om hun dienst of gebouw toegankelijk te maken voor personen met een handicap. Dit jaar mochten zowel de Genkse dienstenchequebedrijven als de uitzendkantoren een dossier indienen om hun toegankelijkheidsinspanningen te tonen. Beide winnaars delen de prijs van 1250 euro en zullen elk een glazen award in ontvangst nemen.

Daarnaast bekroont de Adviesraad voor Personen met een Handicap ook steeds een stedelijke dienst met de ToeGENKelijk-award. Hierbij wordt gekeken naar de open en klantvriendelijke dienstverlening ten aanzien van personen met een handicap. Ik mocht met veel trots vernemen dat de Adviesraad dit jaar gekozen heeft voor dienst Toerisme en de nieuwe ToeGenkelijke Route.

2019-11-26 - uitreiking toegankelijkheidsaward.jpg
Toon Vandeurzen