JEUGD - Bijkomend aanbod voor tieners tijdens de kerstvakantie

Nood aan vrijetijdsactiviteiten voor tieners

Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn heel wat vrijetijdsactiviteiten stopgezet. Voor kinderen jonger dan 12 is er nog een beperkt aanbod, maar voor tieners is er vrijwel niets meer.

De voorbije jaren was er tijdens de kerstperiode weinig aanbod, maar naar aanleiding van de ervaringen tijdens de (verlengde) herfstvakantie van 2020, wenste de jeugddienst alsnog een extra aanbod voor tieners te voorzien.

Bijkomend en verrijkend aanbod

De huidige maatregelen laten het nog steeds niet toe om grootse activiteiten op te zetten voor eender welke doelgroep. Het ministerieel besluit van 3 april 2020 biedt echter wel een mogelijkheid voor de organisatie van jeugdwerkactiviteiten voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.

Vanuit dit kader blijft jeugdwelzijnswerking Gigos vzw hun activiteiten opzetten voor de doelgroep en dit binnen de geldende maatregelen. Zo kunnen er activiteiten onder begeleiding, met maximaal 8 jongeren tegelijk, georganiseerd worden.

Een noodkreet van tieners voor bijkomend en verrijkend aanbod in deze moeilijke tijden, zorgt ervoor dat Dienst Jeugd het jeugdwerk zal ondersteunen. Er zal een alternatief aangeboden worden voor de geannuleerde activiteiten.

Wat gaan we doen?

De jeugddienst zal de polyvalente zaal gratis ter beschikking stellen waar jongeren de hele vakantie lang kunnen komen lasershooten. Dit zal onder begeleiding van Gigos vzw en in groepjes van maximaal 4 tegen 4 georganiseerd worden.

Daarnaast zal de dienst ook een wandelzoektocht organiseren die in de verschillende wijken uitgewerkt zullen worden. De zoektocht is een wedstrijd tussen de wijken tegen elkaar. Een pakket van vragen, QR-codes, digitaal scorebord, etc. wordt ter beschikking gesteld aan de wijkwerkingen en eventuele andere jeugdverenigingen. Hier kan zowel individueel als in gezinsverband worden deelgenomen gedurende de hele vakantie.

Ten slotte zullen alle deelnemers van geannuleerde technologie-kampen een DIY-pakket aangeboden krijgen.

2020.08.20 - Paintball zomertour.jpg
Niet alleen de jeugddienst ziet het belang van bijkomend aanbod

Ook in De Uitdaging bekijkt men de mogelijkheid om in de eerste week van de kerstvakantie boks- en andere initiaties te voorzien. Tijdens de tweede week zouden zij de zaal ter beschikking kunnen stellen.

De Sportdienst ziet ook de nood voor de tieners. Daarom kan er tijdens de eerste week van de vakantie gebruik gemaakt worden van het hoogtouwenparcours en de klimmuur. Dit natuurlijk wel steeds onder begeleiding. Verder kunnen alle bestaande faciliteiten steeds gereserveerd worden.

Hoogtouwenparcours.JPG

Toon Vandeurzen