JEUGD - Brochure 'Taalgebruik bij Jeugd Genk'

Het taalgebruik bevorderen met een brochure

In het kader van het stedelijk taalbeleid ontwikkelde Dienst jeugd een brochure ‘Taalgebruik bij jeugd Genk’. De brochure heeft als doel het taalgebruik bij medewerkers, begeleiders en vrijwilligers te bevorderen. Dit zowel onderling als bij bezoekers en gebruikers van jeugdcentrum Rondpunt26.

Brochure.jpg
Opbouw van de brochure

De brochure geeft advies en tips over zowel mondelinge als schriftelijke communicatie met en over de Genkse jeugd.

Mondelinge communicatie

Hier wordt er een onderscheid gemaakt tussen de taal tussen bezoeker/deelnemer en vrijwilliger/medewerker en taal met kinderen. Bij beide gevallen wordt er gestreefd om zoveel mogelijk in het Nederlands proberen te spreken, maar de gevoeligheid van het gesprek en de kennis van het Nederlands van de gesprekspartner is hierin een leidraad.

De jongerentaal in Genk is erg uniek en rijk, en mag dus zeker niet over het hoofd gezien worden. Maar hoewel deze citétaal erg aanwezig is, moet correct taalgebruik zoveel mogelijk gehanteerd worden.

Verbinding staat steeds voorop. Om aan doelgroepscommunicatie te kunnen doen, moet het bij uitzondering mogelijk zijn om van het correct taalgebruik af te wijken.

Wa make.jpg

Schriftelijke communicatie

Ook in de schriftelijke communicatie wordt er een onderscheid gemaakt tussen de verschillende kanalen en soorten. Zo is er de algemene communicatie zoals teksten, documenten en formulieren die duidelijk en prettig leesbaar moeten zijn, ook voor laagtaalvaardige lezers.

Als men via sociale media communiceert, kan hier echter soepeler mee omgegaan worden. jongerentaal wordt namelijk geaccepteerd als het in de context past. Teksten worden weliswaar in correct taalgebruik geschreven, maar titels of andere delen om de juiste doelgroep te triggeren, kunnen wel in jongerentaal geschreven worden.

Bij beeldgebruik, zoals info- en promotiemateriaal proberen we duidelijke en klare Nederlandse taal te gebruiken. Er wordt daarbij vooral aandacht gegeven aan ondersteunende beelden die een volledige weergave van Genk bieden.

Toon Vandeurzen