LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - overlast aanpakken

Samenleven met everzwijnen in Genk

Sinds een jaar of 10 wordt men in Vlaanderen, en meer in het bijzonder in de provincies Antwerpen en Limburg, geconfronteerd met de aanwezigheid van everzwijnen. Ook in Genk kregen we bezoek van deze dieren en al snel stelden we vast dat het samenleven tussen mens en everzwijn niet altijd van een leien dakje gaat.

We gingen op zoek naar een manier van omgaan met de aanwezigheid van de dieren en de schade die ze soms aanbrengen aan onze tuinen. Stad Genk hanteert hierbij een aanpak op 3 domeinen:

  1. Informatie en sensibilisering

  2. Preventieve maatregelen: hoe houden we ze buiten?

  3. Populatiecontrole

2020.04.28 - everzwijnen.jpg
Burgers informeren

Eerst en vooral willen we onze Genkse burgers informeren over de everzwijnen. Meer bepaald gaan we in op de problemen die everzwijnen met zich kunnen meebrengen en wat we er aan kunnen doen. Op de website https://www.genk.be/everzwijnen werd alle informatie verzameld en kan iedereen met vragen terecht voor antwoorden.

Eerst en vooral willen we onze Genkse burgers informeren over de everzwijnen. Meer bepaald gaan we in op de aard van de dieren: wat drijft hen naar hier? Wat eten ze? Moeten we er bang voor zijn? Maar ook: welke problemen kunnen everzwijnen mogelijks met zich meebrengen en wat kunnen we hieraan doen? Op de website www.genk.be/everzwijnen werd alle informatie verzameld en kan iedereen met vragen terecht voor antwoorden.

Informeren deden we reeds door zeer interessante lezingen door onder anderen Dirk Draulants en Frederik Thoelen. Daarnaast organiseerden we ook een wandeling, in het spoor van everzwijnen, met Frederik Thoelen.

Preventieve maatregelen stimuleren

Als we meer weten over de everzwijnen en de overlast die zij meebrengen, kunnen we verder met de volgende stap: preventieve maatregelen nemen. Burgers kunnen hun eigendommen beschermen met een draadafsluiting om hun domein ontoegankelijk te maken. De stad geeft daarvoor alle nodige informatie en richtlijnen om te leiden tot een afsluiting die zijn effect heeft. Ook hier zijn de website van de stad en www.natuuralsgoedebuur.be de place to be om de juiste info te verkrijgen.

Om de burgers verder te ‘ontzorgen’ en om maximaal te kunnen inzetten op de bescherming van private domeinen, organiseerde stad Genk een groepsaankoop voor de aankoop van omheiningsmateriaal. Eind vorig jaar konden alle geïnteresseerde Genkenaren hierop intekenen.

Goed nieuws: In het najaar van 2020 herhalen we de mogelijkheid tot inschrijven voor een groepsaankoop draadraster everzwijnen!

De stad begeleidt hierbij de burgers in hun keuze en installatie van de draadafsluiting in twee verschillende formules:

  • een pakket voor draadafsluiting (draad, 2 hoekpalen, 12 tussenpalen, 1 pakje duurzame bevestiging, 2 sets schroeven/steunpalen) voor een afstand van 25 meter voor €186,55 incl. btw

  • de afzonderlijke materialen per eenheid

Genkenaren die interesse hebben, kunnen hun bestelling doorgeven aan de stad door het formulier op de website https://www.genk.be/groepsaankoop-wildraster in te vullen tussen 5 oktober en 6 december 2020. Wie in deze periode bestelt, kan de afsluiting bij de firma aankopen aan de voordeligere prijs die overeengekomen werd tussen de firma en stad Genk.

Je kan er bij bestelling bovendien voor kiezen om uitgenodigd te worden voor een demonstratiemoment waar je kan gaan kijken hoe de draadafsluiting in de tuin geplaatst moet worden. Na aankoop gebeurt zowel de levering als de gedeeltelijke plaatsing door de stad bij uw thuis

2019-10-09 - Everzwijnen (4).png
Populatiecontrole door het verpachten van jachtrechten

Om de populatiecontrole te organiseren zal een samenspel van natuurbeheer en jacht van invloed zijn. Momenteel loopt er reeds jacht in ons boscomplex Zonhoverheide.

Gisteren besliste het schepencollege om de jachtrechten voor de bossen Horensberg (96Ha), Bodem 1 (164 Ha) en Bodem 2 (110Ha) te verpachten. Het gaan dan om aanzitjacht: jagen vanaf een hoogzit. Dit is het minst verstorend en het meest veilig. Voor Horensberg kan dat het hele jaar door. Voor de andere twee boscomplexen gaat het om aanzitjacht gedurende een beperkte periode (4-6 weken) in de wintermaanden en de zomermaanden. 

Na principiële goedkeuring van de verpachting wordt het document met de verpachtingsvoorwaarden bekend gemaakt. Dit gebeurt door publicatie op de stedelijke website, bekendmaking bij de Limburgse WBE’s en jagers die reeds interesse getoond hebben. Men krijgt enkele weken tijd om een bod te doen. Na controle van de biedingen wordt het dossier ter gunning voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

2019-10-09 - Everzwijnen (3).png
Toon Vandeurzen