DOSSIER CORONA: economie

Die verjaardag zal ik niet snel vergeten...

Op 14 maart 2020 zou ik samen met wat familie en vrienden mijn zoveelste verjaardag vieren. Helaas. Op 14 maart 2020 werden de eerste beperkende maatregelen genomen naar aanleiding van het coronavirus. Iedereen begrijpt dat de gezondheid van de burgers de prioriteit vormt en dat de economie maar opnieuw aan het draaien gaat wanneer we controle hebben over die eerste component. Het wordt alsmaar duidelijker dat de economische gevolgen van deze crisis niet te onderschatten zijn. Sommigen schatten de economische gevolgen zelfs 2 tot 3 keer groter in dan de financiële crisis van 2007. We hebben geen glazen bol. Wel is zeker dat ook het Genks handels- en horeca-apparaat enorm zal worden geraakt door de getroffen maatregelen. 

2BE912B3-DCAB-401A-AF6E-AB36EB25A4ED.jpeg


Ondertussen bekijken de verschillende overheden welke maatregelen zij kunnen treffen om het economisch weefsel te ondersteunen. Sommige lokale besturen konden er niet snel genoeg bij zijn en communiceerden diezelfde dag nog in de pers welke maatregelen zij zouden nemen om de economie recht te houden. Op die dag koos het Genks stadsbestuur er expliciet voor om dat niet te doen. Wij waren er van overtuigd dat nog veel duidelijk moest worden, met name: welke ondernemingen mochten nog open blijven? Hoe lang zou deze crisis nog duren? Welke sectoren worden het meest getroffen?

Om de vinger aan de pols te houden gingen we in overleg met Unizo Genk, het Centrummanagement, Horeca Groot Genk en de voorzitters van de bovenlokale handelsstraten. Een overleg met de lokale handelsverenigingen zal nog volgen alsook een overleg met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

28CBBCCF-F67C-4C14-9562-860C1E4A39B3.jpeg


Ondertussen werden op 24 maart 2020 de eerste maatregelen genomen door het College van burgemeester en schepenen. Zie hierboven. De komende weken zal de dienst economie verschillende maatregelen uitwerken om het Genkse handels- en horeca apparaat te ondersteunen. Dat zullen we doen in overleg met onze economische partners. We zullen er samen door moeten.


Toon Vandeurzen