DOSSIER CORONA - Pakketten voor Genkse gezinnen

De coronacrisis is moeilijk voor iedereen

Dat de Coronacrisis voor iedereen zorgt voor een moeilijke en zware periode, daar kunnen we niet omheen. Plots moeten we zoveel mogelijk ‘thuis blijven’ in elke betekenis van het woord. We werken van thuis, spenderen onze vrije tijd thuis en houden onze kinderen thuis. Het is aanpassen en we voelen en horen overal dat dit niet altijd even gemakkelijk is.

Toch zijn er in Genk gezinnen waarvan we vermoeden dat zij het in deze periode extra moeilijk hebben. Grote gezinnen die in een appartement wonen en daardoor weinig ruimte hebben voor de kinderen, nieuwkomers, gezinnen in kwetsbare posities en noem maar op. Het Genkse stadsbestuur en de jeugddienst beseften dat het nodig is dat we deze gezinnen een extra handje zouden helpen om deze periode door te komen.

Op pad voor de kinderen van kwetsbare gezinnen

Op basis van enkele criteria stelde de jeugddienst, in samenwerking met Sint Vincentius, Zomerschool, Campus O³, het Vluchtelingencomité en Jeugdwelzijnswerking Gigos, een lijst samen van de meest kwetsbare gezinnen en kinderen in Genk. Dienst Jeugd zal samen met Gigos en scouts Genk-Centrum op pad gaan om bij al deze gezinnen een pakket af te leveren waarmee we de verveling bij de kinderen en jongeren hopen tegen te gaan. Op die manier wordt het weer een beetje makkelijker om in hun kot te blijven.

Een pakket vol leuke spulletjes

Er werd een onderscheid gemaakt tussen kinderen van 5 - 9 jaar en jongeren van 10 tot 15 jaar. Op basis van de leeftijdscategorie werd het pakket samengesteld en gevuld met tal van leuke spulletjes en speelgoed. Dit gaat van spelboekjes tot knutselmateriaal, gezelschapsspelen, stripboeken en nog veel meer. Er wordt dus één pakket per kind, tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar, aan de gezinnen overhandigd. Ieder zijn of haar eigen pakket tegen verveling dus!

2020.04.07+-+Jeugdpakket.jpg
Met de hulp van vele organisaties en sponsors!

Hulp om de pakketten te verdelen, die was er heel snel! Maar we moesten de pakketten nu ook nog kunnen vullen met leuke en zinvolle spullen. De jeugddienst haalde wat speelgoed en materiaal uit hun voorraad, maar die was al snel leeg. Heel wat stedelijke diensten leverden met plezier een bijdrage qua input voor het bijgeleverde magazine en ook C-mine bezorgde heel wat materiaal uit hun shop. Maar daarmee was het pakket toch echt nog niet compleet. Daarom deed de jeugddienst een oproep naar sponsors en er werd gelukkig snel gereageerd.

CartaMundi gaf ons een fikse korting op kaartspelen en Vatana stelde zelf een pakket samen dat we voor een voordelige prijs konden krijgen. Ook die kostprijs werd dan weer overgenomen door een andere sponsor, Koen Blokken.

Voor een eigen budget van 4000 euro werden er dus 1.250 pakketten samen gesteld die elk een waarde hebben van 30 à 35 euro.

2020.04.07+-+jeugdpakket+3.jpg
Hoe is ‘t?

De uitdelers kunnen dus op pad om de kwetsbare jeugd een pakket te overhandigen. Maar daar stopt het niet bij. Jeugd Genk integreert hierbij ook een ‘hoe is ‘t?’-gesprekje met de gezinnen. Even kort een gesprekje met de kinderen en ouders om te horen of er nog andere noden of zorgen zijn. Indien gewenst kunnen zij dan in contact gebracht worden met de juiste instanties of stadsdiensten. Zo hopen we de kwetsbaarste gezinnen van onze stad te kunnen ondersteunen.

cb4f1d79-4a88-41cb-ad90-33ebcfd2e9e0.jpeg

Trouwens, het boekje SOS Verveling en nog veel meer andere spelletjes, knutseltips en opdrachten zijn beschikbaar voor alle Genkse kinderen. Je kan het allemaal terugvinden op de website van Jeugd Genk: https://www.jeugdingenk.be/sos-verveling . Veel plezier!

Toon Vandeurzen