DOSSIER CORONA - zuurstof voor onze lokale economie

De coronacrisis is voor niemand gemakkelijk, maar zeker niet voor onze Genkse ondernemingen.

De voorbije 6 weken werden vanuit de Federale overheid, in de strijd tegen het Covid-19 virus, diverse maatregelen afgekondigd. De maatregelen werden, op basis van de adviezen van de experten, stelselmatig uitgebreid en verstrengd. Het gevolg is dat veel actoren van onze Genkse economie (zo goed als) volledig stil werden gelegd. De horeca is gesloten. Enkel afhaal en thuislevering is mogelijk. Hotels mogen openblijven maar blijven annulaties ontvangen. Onze lokale kleinhandel werd ook zo goed als volledig stil gelegd. Enkel essentiële handelszaken konden openblijven.

Ondertussen is er een klein beetje licht aan het eind van de tunnel: de bedrijven mogen hun activiteiten terug hernemen en de handelszaken gaan terug open op 11 mei. Maar denken dat we daarmee alles hebben gezien. Vergeet het maar. Onze Genkse ondernemingen, die zorgen voor beleving, voor jobs, voor welvaart, voor toegevoegde waarde, lijden onder de gevolgen van deze crisis.

Diverse steden en gemeenten kondigden reeds in maart maatregelen aan. De stad Genk is terughoudend geweest in het aankondigen van ondersteunende maatregelen. Niet omdat de stad niet van goede wil was, maar wel omdat we vonden dat de ondersteuning die we zouden bieden doordacht moest zijn. Dat heeft er ons evenwel niet van weerhouden om al heel wat zinvolle en nuttige initiatieven te nemen om onze inwoners en onze ondernemers in de eerste fase te ondersteunen. Op 19 maart, het begin van de Coronamaatregelen, lanceerden we 'Eet in je Kot' en het werd een begrip onder Genkenaren. Met 89.856 weergaven is het de meest bezochte pagina van visitgenk.be en dus genoten al heel wat Genkenaren van al dat lekkers dat ze via deze website konden bestellen 🤤 Niet minder dan 92 Genkse horecazaken zijn momenteel te vinden in het overzicht. De stedelijke website biedt dagelijks geactualiseerde informatie. Genk Helpt, Shop in je kot, Eet in je kot, Sport in en rond je kot werden op korte tijd bedacht en uitgerold.

Het is tijd om een stap verder te gaan.

Een tax holiday, voor alle Genkse handelaars, horeca, bedrijven en hotels.

Veel Genkse ondernemingen zitten met cashflow problemen. De productie, verkoop, omzet werd volledig lamgelegd. Om onze Genkse ondernemingen (lokale handelaars, bedrijven, hotels, etc.) volledig te ontlasten en de nodige zuurstof te geven organiseren we een tax holiday. Alle financiële lasten worden afgeschaft voor het jaar 2020. Het gaat dan over de algemene bedrijfsbelasting, over de belasting op publiek toegankelijke ruimte en de verblijfsbelasting.

IMG_8062.jpeg
Een injectie in de koopkracht van de Genkenaar, ten gunste van onze lokale handelaars!

Om de koopkracht van de Genkenaren te verhogen wordt 3 miljoen euro vrijgemaakt. We zullen de komende weken onderzoeken op welke manier we dit bedrag kunnen verdelen onder de burgers. Een mogelijkheid is de nieuwe geschenkbon te voorzien van 45€ en deze te bezorgen aan elke Genkenaar. Deze nieuwe geschenkbon is te besteden in een closed loop, lees: bij de Genkse handen en horeca. Op die manier slaan we drie vliegen in één klap: we verhogen de koopkracht van de Genkenaar, we zorgen ervoor dat dat kapitaal slechts in Genk kan worden besteed en we installeren meteen een nieuwe, functionele geschenkbon in Genk.

To be continued!

IMG_8063.jpeg
Toon Vandeurzen