GENK - Zuurstof voor de Genkse verenigingen

Nood aan ondersteuning na corona
2020.09.10 - Herstelfonds omslagfoto.png

Stad Genk is super divers en dat maakt ook het verenigingsleven uniek. Dit verenigingsleven, dat mee zorgt voor een warm sociaal weefsel, voor betekenisgeving en houvast voor individuen en groepen, is erg belangrijk. In onze Genkse samenleving zijn verenigingen een cruciale bouwsteen die heel veel mensen met elkaar verbindt. Door de coronacrisis krijgen onze verenigingen het hard te verduren en hebben ze nood aan ondersteuning.

De jaarlijkse tombola om op kamp te gaan of de eetdag van een sportclub, tal van activiteiten konden niet meer doorgaan en daarmee kwamen de broodnodige inkomsten niet binnen. Bovendien werden de verenigingen zelfs geconfronteerd met bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan het aankopen van handgels, mondmaskers, bijkomende poetskosten, enzovoort. De verenigingen hebben het bijgevolg moeilijk om terug op te starten. Sommigen zien zelfs hun bestaan in het gedrang komen. Dat willen we niet laten gebeuren!

De stad wil zichtbaar maken en bevestigen dat vrijetijds- en welzijnsinitiatieven zeer waardevol zijn en er dus mee voor zorgen dat deze initiatieven in de stad kunnen overleven na de tijdelijke corona-stilstand. Stad Genk zorgt voor zuurstof waar dit nodig is.

Het herstelfonds

Voor de verenigingen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden, beslisten we om een herstelfonds op te richten van 500.000 euro. Verenigingen die, ondanks hun eigen inspanningen, zonder financiële steun hun werking niet opnieuw kunnen opstarten of verderzetten, komen in aanmerking voor een subsidie. Hiervoor moeten zij natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Het is niet de bedoeling dat de subsidie gebruikt wordt om alle verloren werkingsmiddelen te compenseren, maar om het basisaanbod opnieuw te kunnen aanbieden aan de Genkenaren. Het subsidiereglement wil de herlancering en duurzame verderzetting van de werking van lokale verenigingen en organisaties ondersteunen.

Geen meerkost voor de inwoners

De geplande ondersteuning, die op 15 september door de gemeenteraad werd goedgekeurd, komt enerzijds vanuit de Vlaamse Overheid (Jeugd, Cultuur en Sport) en anderzijds uit ons oorspronkelijk ‘Genks Relanceplan’. Na een eerdere evaluatie merkten we namelijk dat veel verenigingen nood zouden hebben aan extra ondersteuning bovenop eventuele andere steunmaatregelen van Vlaamse en Federale instanties. Dit betekent dat de ondersteuning geen meerkost is voor de Genkenaren.


Toon Vandeurzen