LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - Regelluwe zone Thor Park

Hot spot voor technologie en innovatie

Het bedrijven- en technologiepark Thor Park profileert zich als hot spot voor technologie en innovatie, met een focus op energie. Specifiek wil Thor Park op vlak van de energietransitie een voortrekkersrol opnemen in het lokale, Vlaamse en Europese landschap. Om dit doel te bewerkstelligen diende stad Genk namens Thor Park en met de steun van Energyville op 26 augustus 2019 een aanvraag in tot erkenning van Thor Park als regelluwe zone voor energie.

In februari 2020 werd Thor Park officieel erkend als regelluwe zone en in mei van dit jaar werd dit door het Vlaams parlement bekrachtigd. Daarmee startte het verhaal van Thor Park als eerste regelluwe zone van Vlaanderen.

De erkenning zal Thor Park toelaten om:

  • inzichten te verwerven ter ondersteuning van het energiebeleid voor de energietransitie;

  • technologische innovaties van, met en voor de Vlaamse bedrijven te onderzoeken, demonstreren en valideren zonder regelgevende belemmeringen;

  • Thor Park en Vlaanderen internationaal te positioneren als toonbeeld van innovatie op het gebied van energie.

Maakcampus.jpg
Een regelluwe zone energie, wat betekent dit?

De erkenning betekent dat er zich op de site nieuwe mogelijkheden openen voor samenwerking rond het energiesysteem van de toekomst. Het startschot wordt gegeven van allerlei experimenten om ons eneriesysteem klaar te stomen voor later.

Binnen de zone is het doel om lokaal zoveel mogelijk hernieuwbare energie te produceren en overschotten efficiënt uit te wisselen. EnergyVille gaat alvast binnen deze zone voor het allereerst mogelijk maken dat energie kan worden uitgewisseld tussen verschillende gebouwen op de site.

Zo heeft het nieuwe parkeergebouw op Thor Park een groot dakoppervlakte geschikt voor zonnepanelen, maar een relatief laag verbruik. Thor Central, het historische hoofdgebouw van de mijn, kan zelf dan weer geen zonnepanelen leggen, maar verbruikt wel veel energie.

Een uitwisseling tussen beide gebouwen is onder de huidige regelgeving niet toegelaten, maar binnen een regelluw kader kan in overleg met de Vlaamse regering, VREG, Fluvius en een lokale marktuitbater een experimentele wetgeving afgesproken worden die gedurende een bepaalde periode in de praktijk getest wordt. Zo kan men de impact en eventueel onverwachte neveneffecten in beeld brengen en op basis daarvan kan de globale, nieuwe regelgeving bijgestuurd worden vooraleer algemeen van kracht te worden.

Als tweede zal men experimenteren met een innovatief thermisch netwerk om hernieuwbare bronnen optimaal te integreren. Een voorbeeld hiervan is het verbruik van de warmtepompen af te stemmen op de pieken in zonne- en windenergie om gelijktijdig warmte en koude te produceren, op te slaan en efficiënt in te zetten waar nodig.

Ten derde worden innovatieve DC-netten of gelijkstroomverbindingen ingezet. Momenteel werkt het elektriciteitsnet op wisselspanning, terwijl zonnepanelen, batterijen, LED-verlichting, computers, .. op gelijkstroom werken. Er zijn dus adapters of omvormers nodig en dit geeft verliezen. Energyvill experimenteert al langer met gelijkstroom en wil zo de nodige technische oplossingen en reglementen uitwerken en testen zodat fabrikanten uiteindelijk gestandaardiseerde en veilige producten op de markt kunnen brengen die hier verandering in brengen.

2020.09.04 - Energyville.jpg
De erkenning van Thor Park als regelluwe zone zal toelaten om inzichten te verwerven die het energiebeleid zullen ondersteunen. Er kan geëxperimenteerd worden met technologische innovaties van, met en voor Vlaamse bedrijven zonder regelgevende belemmeringen.


Toon Vandeurzen