LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - Expo 'Wolven in Limburg'

Sinds mei 2019 reist de pop-up expo ‘Wolven in Limburg’ door onze provincie. De expo is een project dat ontwikkeld werd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Agentschap voor Natuur en Bos, projectbureau Duinengordel, projectbureau Bosland, Grenspark Kempen-Broek en de provincie Limburg.

Na Gruitrode, Lommel, Peer, Bree en Kiewit, kreeg ook stad Genk de vraag van het Nationaal Park Bureau en het Provinciaal Natuurcentrum om de expo te hosten in Thor Central.

2020.09.02 - expo wolven in Limburg.jpeg
En zo geschiede...

We zijn er bij stad Genk en bij Thor Central van overtuigd dat de tentoonstelling een meerwaarde is vanuit meerdere standpunten. Zo is de expo actueel en spreekt ze tot de verbeelding, maar we vinden ook dat Thor Central, als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, perfect past als locatie. Vooral omdat er in het NPHK ook wolven zijn waargenomen het afgelopen jaar. Bovendien is het fijn dat de expo de levendigheid op de site zal verhogen en bovendien ook bezoekers de gelegenheid geeft om de site verder te leren kennen.

Wat, waar, wanneer?

De reizende expo informeert de bezoeker over de aanwezigheid van wolven in Limburg. Twaalf panelen geven je een antwoord op vragen als: “Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf en waarom kiezen ze voor Limburg?”. Door de dood van wolvin Naya en de komst van de nieuwe wolvin, Noëlla, werd een nieuw paneel toegevoegd met actuele informatie over de wolf en ook de aangereden wolf uit Opoeteren, Roger, krijgt een plaats in de tentoonstelling.

Op basis van ervaringen uit oa. het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen.

Kinderen zijn een extra belangrijke doelgroep. Er wordt ingezet op interactie, educatie en de zintuigen worden geprikkeld. Scholen kunnen de expo bezoeken, al dan niet met gids, inclusief leuk opdrachtenbundeltje!

De expo wordt gratis aangeboden om het ruime publiek te informeren en sensibiliseren over dit actuele thema. De tentoonstelling loopt van 9 september tot en met 1 november in Thor Central en dit op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag en is elke dag te bezichtigen van 13u tot 18u.



2020.09.02 - expo logo.png




Toon Vandeurzen