LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - Een weekend in de Genkse natuur

De Maten

Er werd me gevraagd of ik op zaterdag 19 september zin had voor een rondleiding van Natuurpunt door de Maten. Ze wilden me meenemen voor een wandeling waarbij ik wat meer uitleg zou krijgen over wat er speelt in dit gebied van topnatuur.

Natuurgebied De Maten, in de provincie Limburg, tussen Genk en Hasselt, is één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. De wandelroutes lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen. Het natuurgebied maakt deel uit van vijvercomplex De Wijers. Met een beetje geluk zie je via de kijkwanden een roerdomp. Kleurcodes geven de verschillende wandeltochten aan of je fietst er via knooppunten de fietstocht ‘De Wijers’.

De Maten combo.jpg
Wandeling Heidegebied Boxbergheide

De stad hecht waarde aan het behoud van natuur binnen de stad. Dit geldt voor grotere gebieden, maar ook voor kleinere zoals het heidegebied in Boxbergheide. Genk heeft altijd iets gehad met heide, maar er is nog maar weinig over van wat er vroeger was. Dat wat we nog over hebben, willen we natuurlijk zo goed mogelijk behouden en beheren.

Stad Genk is uniek wat betreft het beheer en onderhoud van de heidegebieden van Boxbergheide, maar ook Schemmersberg en Opglabbekerzavel. Het beheer gebeurt namelijk door de eigen diensten en daar worden heel wat middelen in gestopt. Op jaarbasis mag een gebied als Boxbergheide uitgaan van een kost van 4.000 à 6.000 euro.

Vanuit de Vlaamse overheid wil men financiële ondersteuning geven opdat steden en gemeentes blijven helpen om het Limburgs heidelandschap te behouden voor toekomstige generaties. De voorwaarde die ze hiervoor opleggen is dat er een zogenaamd ‘natuurbeheerplan’ wordt opgemaakt.

De stad heeft ecologisch studiebureau Mieco-Effect aangesteld om een natuurbeheerplan te maken voor het heidegebied van Boxbergheide (9ha), Schemmersberg (33ha) en Opglabbekerzavel (72 ha). Afgelopen zondag (20 september) kregen de bewoners van Boxbergheide alvast een eerste rondleiding met uitleg over het beheer van het gebied in hun buurt.

Boxbergheide.jpeg
Openluchtklas Heempark

Ook op zondag 20 september mocht de burgemeester en ik aanwezig zijn bij de officiële inhuldiging van de nieuwe openluchtklas in het Heempark. Door een ongeluk met spelende kinderen en lucifers in 2017, vatte het stro van het oude openluchtklasje vlam en werden het houten gebouwtje en de oven verwoest.

Vier jaar later kunnen we eindelijk een nieuwe klas voorstellen en deze is toch wel wat anders dan de vorige! Nieuwe meubels, een groen dak en de nieuwe oven maken de nieuwe openluchtklas niet alleen mooi, maar ook functioneel en ecologisch. Zo zorgt het groene dak er bijvoorbeeld voor dat een groot deel van het regenwater op het dak blijft en de rest via de spuwers de grond indringt. Begin oktober komt er bovendien nog beplanting dus het wordt zelfs nog beter en mooier!

Openluchtklas.jpg

De nieuwe oven werd gemetst met Winterslagse brik en kreeg een koepel gemaakt uit leem. Deze koepel is sterk isolerend en zorgt ervoor dat het vuur zo lang mogelijk binnen blijft. De oven werd lager gemetst en dat zorgt er dan weer voor dat er minder warmteverlies is en daardoor ook minder hout nodig zal zijn.

Dankzij de nieuwe openluchtklas kunnen we in het Heempark vaker naar buiten verhuizen. Ze zal een plaats bieden voor activiteiten en workshops, maar is ook de ideale plek voor een picknick, om even uit te rusten of zelfs om te vergaderen!

Opening openluchtklas.jpeg
Opening openluchtklas 2.jpeg
Toon Vandeurzen