ECONOMIE & LEEFMILIEU - De langste groene gevel van Vlaanderen

Vernieuwing van de Stalenstraat

Stad Genk is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuwe identiteit voor de Stalenstraat. De nieuwe ‘Vallei van Werelden’ wordt heringericht, verbeterd en vernieuwd op basis van 4 pijlers:

  • Uitnodigend en Gastvrij

  • Verscheiden en Speciaal

  • Oprecht en Authentiek

  • Verbonden en Geëngageerd

Bij het uitwerken van een nieuwe identiteit en het aanpakken van de straat, gingen we op zoek naar verbeteringen en toevoegingen die het uitzicht van de straat zouden verbeteren en bovendien ook een meerwaarde zouden kunnen zijn voor de samenleving, de bewoners, de economie en het milieu.

Ook de gevels van de winkels en woningen zijn dringend aan vernieuwing toe. Om de bewoners of handelaars aan te moedigen om de gevels op te waarderen, wordt er een bijkomende renovatiesubsidie toegekend voor de gevels van de Stalenstraat.

Groene gevels

Nu onze steden steeds meer opwarmen, wordt het belang van groen voor de broodnodige zuurstof, het opvangen van stof en de afkoeling van de straten steeds belangrijker. Groen is tevens een sociaal bindmiddel. Planten en bloemen bieden gespreksstof, wakkeren een gezonde competitie aan en zorgen voor samenhorigheid in een straat.

Groen is enigszins vanzelfsprekend in de straat: er zullen bloembakken zijn met bloemen, er zullen enkele boompjes staan, enzovoort. Maar het kan ook anders, want groen kan ook verticaal! En daar is nog heel veel beschikbare ruimte voor bijkomende vergroening. We willen de gevels voorzien van groen en zo de uitdaging aangaan om de titel van ‘Langste groene gevel van Vlaanderen’ te krijgen.

Gevelgroen.jpg
We gaan de strijd aan met Nike

Op dit moment is de langste groengevel van België die van het Nike-gebouw in Laakdal. Op deze gevel is een strook van 2.000m² groen aangebracht over een lengte van 1,3 km. Het stuk Stalenstraat waar we ons vooral op focussen, is 800 m lang. Indien de stad er in slaagt om iedereen op dit stuk mee te krijgen, creëren we een gevelvergroening van 1,6 km en wordt de Stalenstraat eigenaar van de langste groene gevel in Vlaanderen!

Nike.jpg
Groene vingers aan de slag!

Het vergroenen van de straat zal op volgende manier aangepakt worden: bewoners kunnen kiezen tussen het plaatsen van een klimplant, het maken van een geveltuin of het inzaaien van het randje tussen stoep en gevel met aangepaste muurbloemen of een combinatie van voorgaande. Per woning wordt er ongeveer €30,00 aan planten voorzien en de bewoners hoeven alleen maar te planten/zaaien en de plantjes te verzorgen.

Tussen november 2020 en februari 2021 gaan we aan de slag om de bewoners enthousiast te maken door voorbeeldgevels te zoeken, kandidaat-trekkers aan te spreken en een vergroenings/inspiratiemarkt te organiseren. Eind februari willen we de inschrijfmogelijkheid opstarten. In de maanden maart en april zullen we de straat voorbereiden op het planten en eind april zal er een grote gemeenschappelijke plantdag georganiseerd worden. We verwachten de groenste gevel van Vlaanderen te kunnen bewonderen vanaf begin mei!

Toon Vandeurzen