LEEFMILIEU - Tuinsafari brengt meer natuur in de tuin van de Genkenaar!

Genk als pilootgemeente

Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, contacteerde stad Genk voor een deelname in een pilootproject voor meer biodiverse tuinen. Inverde wil op basis van de ervaringen een aanpak voor lokale besturen ontwikkelen die ze in 2022 willen uitrollen. Ze willen een grootse sensibiliseringsactie opzetten voor meer natuur in onze tuinen.

Tegen 2022 moet ‘Nationaal Park Onze Natuur’ het grootste natuurgebied van Vlaanderen zijn. Iedereen met een eigen stukje groen kan meedoen, gewoon door zijn eigen tuin een beetje natuurvriendelijker in te richten. Want waarom zou de natuur moeten stoppen aan de rand van onze tuin?

Een Nationaal Park kan niet zonder Rangers en daarom wil Inverde in elke gemeente een klein team van tuinliefhebbers opleiden tot tuinrangers; Deze gepassioneerde vrijwilligers nemen je mee op safari in je eigen tuin. Ze tonen je spectaculaire ‘wildlife’ die je nooit eerder zag en vertellen fantastische verhalen over wat er zoal leeft in je tuin. Daarnaast krijg je laagdrempelig advies op maat om je tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken, zodat je nog meer vogels en vlinders op bezoek krijgt.

2021.03.23 - Startschot tuinrangers - ranger.jpeg
Waarom doet Genk mee?

Dit initiatief sluit naadloos aan bij de ambities van stad Genk rond natuur en klimaat. Ons beleidsplan natuur is gestoeld op 2 principes: natuur is overal - en dus ook in tuinen - en iedereen kan eraan bijdragen. De boodschap dat alle Genkenaren in hun kunnen bijdragen aan een Nationaal Park is een extra troef!

In het kader van het Genkse klimaatbeleid is klimaatadaptatie - alles rond ontharden, vergroenen en infiltreren - prioritair de komende jaren. Rond deze thema’s willen we de krachten bundelen en ook Genkenaren mee een belangrijke rol laten spelen. Daarvoor willen we zelf ook een sensibiliseringscampagne opzetten in 2021 waarbij burgers in het Heempark terecht kunnen voor advies op maat van hun tuin of omgeving.

2021.03.23 - Startschot tuinrangers.jpeg
Een safari in je tuin!

Op dinsdag 23 maart planden we het eerste bezoek van een tuinranger aan een Genkse tuin. Hiermee hebben het startschot gegeven aan de campagne en dat betekent dat je vanaf vandaag ook een safari in jouw tuin kan aanvragen!

Voel je het kriebelen en wil je nu ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? Surf naar https://www.tuinrangers.be/deelnemende-gemeentes/genk en de lokale tuinranger komt je op weg helpen!

Meer dan 40 % van Genk is al groen, maar samen kunnen we nog beter! We halen het potentieel uit de tuinen en straten en zo wordt Genk helemaal de groenste stad van Vlaanderen!

Logo.jpg
Toon Vandeurzen