LEEFMILIEU - Groene ruimte in Genk

Opmaak van een visie ‘Groene ruimte’ in de stad

Open ruimte is een schaars goed dat van essentieel belang is voor onze welvaart en ons welzijn. Dankzij open ruimte zijn gezonde voedselproductie, recreatie en ontspanning mogelijk. Daarnaast biedt ze oplossingen voor klimaatuitdagingen zoals wateropvang bij periodes van hevige regenbuien, grondwaterbescherming bij lange periodes van droogte, enz... Bovendien zorgt open ruimte ook voor levensnoodzakelijke biodiversiteit.

Genk is altijd bekend geweest om zijn natuur- en landschapswaarden. Zo kwamen in de periode tussen 1850 en 1950 tal van landschapsschilders uit binnen- en buitenland naar het idyllische Genk (Reulens, 2010). Op de dag van vandaag is Genk nog steeds de ‘groenste centrumstad van Vlaanderen’. Nieuwe maatschappelijke noden zetten de open ruimte onder druk. Een geïntegreerde visie op open ruimte dringt zich op.

Schilders.jpg
Groen en natuur in Genk

Groen heeft inmiddels via het concept rasterstad een belangrijke, extra ruimtelijke dimensie gekregen. Op maat van Genk is dit concept vertaald in de Visienota Genk Rasterstad (Buur, 2013), een visie die door vertaald werd en wordt in stedelijke beleidsplannen en masterplannen. Genk Rasterstad bevestigt dat groen een drager is voor de identiteitsontwikkeling van de stad en toont ook aan dat groen de strategische stadssites zoals C-Mine, Thorpark en het stadscentrum kan verweven tot een samenhangend, stedelijk geheel.

Groen in Genk kan een belangrijk ingrediënt zijn in het recept van een duurzame, veerkrachtige en leefbare stad. Zo biedt het concept nature-based solutions een kader om groen pro-actief in te schakelen als oplossing voor de uitdagingen waar Genk voor staat. Via de opmaak van een visie groene ruimte willen we nu bijdragen aan een kwaliteitsvolle invulling van open ruimte die kansen biedt aan biodiversiteit, bijdraagt aan een klimaatrobuuste stad en kansen biedt op vlak van vrijetijdsbeleving.

Groen in Genk.JPG
Het visietraject

Nog meer dan vroeger, is het nodig dat een visie groene ruimte de verschillende functies van groen integreert. Zo denken we bijvoorbeeld aan biodiversiteit, beleving & zachte recreatie, productie (van bv. hout) en klimaatbuffering.

De visie richt zich op bestaande groene ruimtes in de stad. In principe kunnen alle bestaande ruimtes met aanwezige natuur-, bos-, en andere landschappelijke waarden aan bod komen, in zoverre deze nog geen definitieve invulling hebben gekregen.

Als eerste stap in het visietraject werd in samenwerking met de verschillende stadsdiensten de afbakening van de gebieden bepaald. Deze afbakening gebeurde aan de hand van volgende criteria:

  • bestaande groenstructuren met minimale omvang van 3ha

  • een zekere natuur-, landschaps- of belevingswaarde

  • onbebouwde woonzones waarbij groene open ruimtes een belangrijke drager zijn van de ontwikkeling

  • woonuitbreidingsgebieden die grenzen aan en aansluiten op grote groenstructuren

  • buffergebieden op Genk-Zuid

Per gebied wordt samen met alle belanghebbende diensten een visie uitgewerkt omtrent de verschillende functies. Voor het afronden van de visie wordt deze ook voorgelegd aan de klimaatraad om bedenkingen of aanvullingen te bezorgen. Deze zullen mee verwerkt worden, waarna het visietraject ten einde komt.

Natuurbeheerplan

Stad Genk gaf opdracht om een beheerplan te maken voor 3 heidegebieden: Boxbergheide, Schemmersberg en Opglabbekerzavel.

Bij de opmaak van een natuurbeheerplan onderscheidt men fasen:

  1. Verkenning

  2. Inventarisatie

  3. Beheerdoelstellingen

  4. Beheermaatregelen

  5. Opvolging

Nadat fase 1 en 2 achter de rug zijn, is nu ook fase 3 afgerond. Op dinsdag 27 april ging het schepencollege akkoord met het voorliggend rapport beheervisie en beheerdoelen.

Meer en meer koester ik zelf de Genkse natuur. Ik ben geen bioloog, ecoloog of specialist van andere aard. Maar toch verlies ik mijn hart steeds meer aan ‘ons groen’. Ik ben dan ook trots dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het groen in Genk als schepen van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling. Ik kijk alvast uit naar deze nieuwe stap voor nog meer groene ruimte in onze stad.

Opening schansbroek.jpeg
Toon Vandeurzen