LEEFMILIEU EN DUURZAAMHEID - oPEN Lab

De naam oPEN Lab verwijst naar het concept van Positive Energy Neighbourhoods (PEN). Dit project rond energiepositieve wijken staat volledig in het kader van het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. Het college ging ermee akkoord om de wijk Nieuw-Texas en omringende zone (gedeelte uit tuinwijk Waterschei) op te nemen als locatie voor het living lab in het projectvoorstel.

Het project beoogt de uitrol van drie PEN living labs in respectievelijk Spanje (Pamplona), Estland (Tartu) en België (Genk). De Living labs beogen een integrale aanpak die uitgaat van technologische en sociale innovatie.

Stad Genk zal als lokale overheid een regisserende rol spelen in het ontwerp en de uitbouw van het lokale innovatie ecosysteem. Onze actieve rol ligt erin om de inwoners en de wijk te betrekken, deel te nemen aan het leerproces met de andere Europese living labs en steden, communiceren op verschillende fronten,…

Tegen 2050 verplicht Europa ons om al onze gebouwen energieneutraal te maken. De komende jaren zullen we dus een enorme renovatiegolf op gang moeten trekken aangezien dat in Vlaanderen 95% van de woningen niet voldoet aan die doelstellingen van 2050. In Genk willen we deze uitdaging niet op de lange baan schuiven en samen met EnergyVille en vele andere partners deze transitie al in gang zetten.

Waarom richten we het PEN living lab op?
Het EnergyVille PEN Living Lab omvat drie bestaande en bewoonde woningen, beheerd door EnergyVille, verankerd in een bewoonde buurt van Genk die evolueert naar een energiepositieve wijk. In de drie woningen worden PEN-gerelateerde innovatieve technologieën (bv. dunnefilmzonnecellen), renovatiemethodes (bv. prefab bouwcomponenten) maar ook controlesystemen uitvoerig getest. Het living lab bevat ook energiesystemen op wijkniveau voor energieopwekking, -opslag en -uitwisseling. In deze residentiële wijk worden collectieve oplossingen getest zoals aansluiting op een warmtenet, energieopslag, lokale energieproductie, collectieve warmtepomp of slimme laders voor elektrische mobiliteit. In de buurt zijn een 30-tal huishoudens sterk betrokken die aangesloten worden op collectieve energiesystemen.

Toon Vandeurzen