LEEFMILIEU - Groenadoptie van openbaar domein

Betrokkenheid van inwoners bij het openbaar groen bevorderen

Mijn collega Erhan Yilmaz staat samen met zijn afdeling Groen en Reiniging in voor het beheer en verzorgen van het stedelijk groen. En ze doen dat goed als je het mij vraagt. Het is daarbij jammer genoeg onmogelijk om alle groene hoeken en kanten om te toveren tot ware pareltjes. Daarom kwamen ze tot het idee om de inwoners van Genk hierbij te laten helpen, want samen kunnen we meer!

Een aantal interne diensten staken de koppen bij elkaar om het voor burgers mogelijk te maken een stukje onderhoud van openbaar groen in eigen handen te kunnen nemen. Samen met de burgers willen we Genk nog mooier en nog groener maken. Het Heempark zal hierbij de rol krijgen van contact- en informatiepunt.

Stad zkt vrijwilliger met groene vingers!

Met het project ‘Groenadoptie openbaar domein’ verleent de stad - waar mogelijk - inwoners de kans om een stukje openbaar terrein te adopteren. De burger engageert zich voor de inrichting en het kostenloos onderhoud van een deel openbaar groen. Dat kan een berm zijn, een boomspiegel, een plantvak, bloembak, een reststuk in de straat of een parkrand, …

De stad zal luisteren naar het voorstel van de vrijwilliger en bekijken hoe de plannen realiteit kunnen worden. We overlopen samen in welke mate de stad het project kan ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld met een startpakketje zijn, maar ook met advies op maat of het plantklaar leggen van het stukje grond.

IMG_20201018_154158.jpg
Wat is er mogelijk?

Er zullen drie vormen van adoptie voorzien worden:

  • Het beheer van een bestaand stukje groen overnemen.

  • Het aanleggen van een (nieuw) tegeltuintje.

  • Het verwijderen van verharding en een nieuw stukje groen creëren.

Hierbij wordt er van de vrijwilliger gevraagd om een creatie die harmonieus in het gebied zal worden geïntegreerd en er ook mooi uitziet. Het onderhoud wordt met de nodige kennis uitgevoerd, de planten krijgen water wanneer nodig, ongewenste kruiden worden tijdig verwijderd, afval wordt opgeruimd en je beheert het stukje met respect voor het milieu.

Handen uit de mouwen. Samen maken we een stad!

geveltuin-14_0.jpg
Toon Vandeurzen