LEEFMILIEU - Klimaatvriendelijk gedrag stimuleren

Corona doet ons de klimaatopwarming wat vergeten.

Het voorbije jaar was niet eenvoudig. Door de pandemie raakte het grote probleem van de klimaatopwarming wat op de achtergrond. Elke Genkenaar merkte echter afgelopen zomer dat het erg heet en droog was. De achteruitgang van de biodiversiteit begint ook duidelijk te worden voor de minder natuurbetrokken medeburger door het meer en meer voorkomen van plagen zoals buxusmot, processierups, teek en het verdwijnen van vlinders en bijen.

Het hele klimaat zullen we met een Genkse actie niet kunnen redden, maar door zelf te gaan zaaien, meer naar buiten te trekken en met interesse te kijken naar wat groeit en bloeit kunnen we wel onze eigen leefomgeving koeler, groener, biodiverser en klimaatrobuuster maken.

Campagne ‘Jonge groentjes’

Vanaf maart schuiven we in Genk de beertjes en lichtjes aan de kant en moedigen we Genkenaren aan hun vensterbanken vol frisse zaailingen te zetten. Een aantal plekken in de stad zoals wijkcentra en scholen, toveren we om tot ‘kweekhubs’ van jonge plantjes. Ook andere organisaties of verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden.

Elke voor zich uit starende thuiswerker ziet de sla bijna groeien, elke klas begint de dag met het begieten van de zonnebloemen en de mensen in de wijkcentra kijken vol verwondering naar hun groeiende kerstomaatjes.

Deze zomer kunnen al die plantjes naar buiten en palmen we elk beschikbaar open plekje in met eetbaar groen voor mens en dier. Wie geen tomatenplant zaaide, kan zijn sla ruilen met de buren. Wie geen plaats heeft om te planten, breekt een tegel uit of plant bloemen net buiten de haag. We toveren Genk met zijn allen om tot één grote moestuin!

Met je handen in de aarde wroeten geeft rust, je staat met je neus bovenop de kracht van de natuur en je ziet letterlijk nieuw leven ontspruiten. Meer biodiversiteit is ook een bewezen sterk wapen tegen ziektes en pandemieën. De strijd tegen Corona en klimaatverandering aangaan met vensterbanken vol zaailingen en straten vol moestuintjes, zo eenvoudig kan het zijn!

Zaaien.jpg
Kom op met die zaadjes!

Genkenaren kunnen hun startsetje afhalen bij het Heempark of een wijkcentrum. Wie meer zaadjes nodig heeft, kan ze ook vinden in de zadenbib.

In het kader van deze campagne organiseert het heempark allerlei randactiviteiten om mensen te helpen, motiveren en enthousiasmeren om mee te zaaien en plantjes te laten groeien en bloeien in Genk.

Weet je niet hoe te beginnen of heb je wat hulp nodig? Dan kan je beroep doen op onze tuinrangers. Na hun uitleg wil je meteen naar buiten om te beginnen met zaaien.

Zaaien maar! Ik wil die vensterbanken binnenkort in bloei zien staan!

Gekregen zaadjes.jpeg
Toon Vandeurzen