EVENEMENTEN - Alternatief 1 mei 2021

Op zoek naar een corona-proof alternatief voor de 1 mei festiviteiten

1 mei, al jaar en dag één van de hoogdagen in Genk. De jaarlijkse familiedag met O-parade is gericht op een breed publiek. Bezoekers van buiten de stad en regio zakken hiervoor in grote getale af naar Genk. Het evenement is goed voor het toerisme en geeft ook elke keer een boost aan de lokale handel en horeca.

Vorig jaar konden we de festiviteiten en familiedag met O-parade voor het eerst in jaren niet laten doorgaan. Corona hield het afgelopen jaar heel wat leuke tradities tegen, maar dit jaar willen we dat koste wat het kost vermijden. Op zoek naar een waardig corona-proof alternatief dus!

Het 1 mei-evenement bestaat uit drie grote delen: de jaarmarkt, de kermis en de O-parade waarnaast er ook nog een aantal randactiviteiten aan gekoppeld zijn, die zowel voorafgaand aan, tijdens en na 1 mei plaatsvinden.

Zowel dienst Evenementen als dienst Economie gingen aan de slag om een alternatief uit te werken voor de Genkse Hoogdag.

2021.03.11 - Alternatief 1 mei6.jpeg
De fiets op voor de O-parade

Dienst Evenementen werktel hard aan een alternatief voor de O-parade, een alternatief dat coronaproof kon plaatsvinden en ook toegelaten was volgens de huidige maatregelen.

Het eerste concept omvatte een Genkse fietslus van 22 km lang met 6 stopplaatsen op de route. Deze stopplaatsen zouden zich bevinden op grote pleinen in de stad, waar er een kleine act of show voorzien werd.

Helaas merkten we dat ook dit alternatief nog niet aan de orde was en dat de maatregelen niet genoeg versoepeld konden worden om dit te laten doorgaan. Opnieuw rond de tafel voor een brainstorm dus!

Bloemenlandschap

Om toch wat extra kleur en bloemenpracht te voorzien in Genk, als vervanging voor de indrukwekkende O-parade, zal er op zaterdag 1 mei vanaf 13u een prachtig bloemenlandschap van maar liefst 600 m² geopend worden. Het bloemenlandschap zal tot en met dinsdag 4 mei te bewonderen zijn op het Stadsplein.

Vrijwilligers en verenigingen waarop we de afgelopen jaren steeds konden rekenen om de Genkse hoogdag mee te organiseren en in goede banen te leiden, worden uitgenodigd om een gratis plantje te komen afhalen.

Vanaf 4 mei om 16u30 zullen de 2200 bloemenplantjes uit het landschap gehaald worden en gratis ter beschikking gesteld van de lokale handel en horeca om hun terras wat extra kleur te geven.

_POL2024.jpg
Toon Vandeurzen