TOERISME - Een skeelerroute in Genk

Skeeleren is in!

Skeeleren of inline skaten: het lijkt iets van lang geleden, maar het is helemaal terug. Dit werd in 2020 des te meer duidelijk. Het is een sociale, laagdrempelige sport en is bovendien een goede manier om aan je conditie te werken. In de frisse lucht met de zon op je gezicht, kan je bovendien je hoofd helemaal leeg maken en heeft skeeleren ook op mentaal vlak veel voordelen.

Daarom vond ik de tijd rijp om de sport een plaats te geven in Limburg. De allereerste skeelerroute in Vlaanderen werd een feit en zal op zaterdag 20 maar officieel geopend worden.

De bewegwijzerde, permanente route op maat van skeeleraars bestaat uit verschillende combineerbare lussen langs de mooiste plekken in Genk en Hasselt en is in totaal bijna 90 km lang.

Skeeleren.jpg
Een korte en lange route in Genk

Bij het ontwikkelen van de routes werden gepassioneerde skeeleraars betrokken. De samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot verschillende aangename lussen via veilige wegen, met een geschikte ondergrond. Zowel in Genk als in Hasselt kan je vanop verschillende plaatsen starten en heb je keuze tussen verschillende afstanden naargelang je niveau. Vanop de startplaats stippel je het traject uit op het startbord. Onderweg wijzen de pijltjes jou de weg, dus een GPS of kaart heb je dan niet meer nodig.

wegwijzer.png

In Genk bleek er vooral vraag naar korte skeelerroutes voor sporten in familie-verband. Maar vanuit toeristisch perspectief is het interessant om ook langere routes te voorzien. Ik besliste dus om te gaan voor een korte route van 20 km en een lange route van 35 km. Op deze routes staat vooral beleving centraal: ze zullen de verschillende Genkse hotspots met elkaar verbinden.

Waar te beginnen?

In Genk kan je starten aan parking 2 van C-mine, het SportinGenk park of Sport Vlaanderen in Kattevennen. Op die plaatsen kan je de keuze maken tussen de korte en de lange route. Via het rode traject is er de mogelijkheid om de lange route in te korten.

Je skeelert langs C-mine, LABIOMISTA, de Luminus Arena, Thor Park, Molenvijverpark en natuurreservaat De Maten. Je passeert dus heel wat leuke plekken om even uit te blazen en te genieten van de mooie omgeving. Via de Berenbroekstraat kan je de verbinding maken met Hasselt.

kaart.png
Kan je skeeleren leren?

Jazeker! Je hebt niet veel nodig om te skeeleren: skeelers, bescherming en je gezond verstand. Wil je toch eerst je techniek wat bijschaven? Dat kan! Er worden vanaf april Start-to-Skate lessen voorzien. De praktische informatie daarover vind je terug via https://www.sportingenk.be/Skeeleren.

Skeeler.jpg
Toon Vandeurzen