Economie - Tijdelijk experiment Stalenstraat

Vallei van Werelden

Stad Genk zet al jaren actief in op de ontwikkeling van handel en horeca in de stad, met als doel een onderscheidende wervingskracht voor de verschillende stadsdelen. In 2018 startte de stad onder begeleiding van SNOKX bvba een traject om het merkprofiel van de Stalenstraat te bepalen. Er werd daarbij vertrokken vanuit het potentieel van de straat, de kenmerken van Genk, de waarden die Genk vooropstelt, … .

Dat traject resulteerde in een merkprofiel met twee speerpunten: de Stalenstraat als een wereld van culturen met haar volkse, multiculturele karakter, en de Stalenstraat als verbinding met het achterliggende natuurgebied van de Stiemervallei. 1 + 1 is 2 en dus werd de Stalenstraat als ‘Vallei van Werelden’ op de kaart gezet.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Versterking van de publieke ruimte voor de bezoekers van de Stalenstraat.

In het kader van deze nieuwe merkidentiteit, werd een meervoudige strategie uitgetekend. Hierbij hoort ook de versterking van de publieke ruimte als verblijfsruimte voor de klanten die handel en horeca bezoeken. Om de kwaliteit van een bezoek aan de Stalenstraat te verhogen, zijn er ingrepen nodig die te maken hebben met het afremmen van het verkeer in de straat enerzijds en willen we ook zorgen voor vergroening en inrichting van verblijfsplekken op de straat

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Tijdelijke opstelling als experiment voor later.

Op 11 mei 2021 keurde het schepencollege het bestek en de raming goed voor een opdracht om een tijdelijke terras-interventie uit te voeren op de Stalenstraat. Deze ingreep is gebaseerd op enkele voorstellen van ingrepen en scenario’s die door Tractebel voor de verblijfsruimte ter hoogte van drie locaties in de Stalenstraat uitgewerkt werden.

Ter hoogte van Stalenstraat 17, bij Limonata, zal er een proefopstelling ontworpen worden van een terraswijziging en een ingreep op de straat, die ons meer inzicht geeft op de haalbaarheid en het effect dat een latere permanente ingreep zou betekenen. Wordt de verblijfskwaliteit in de straat verhoogd door het terras van Limonata aantrekkelijk in te richten? En welke invloed heeft deze ingreep op het afremmen van het verkeer en op de verkeersveiligheid?

Ingrepen straat thv Limonata.png
Toon Vandeurzen