JEUGD - Junior Team Genk

Wat is het Junior Team?

Het Junior Team is een participatietraject waarbij de Dienst Jeugd samen met een tiental Genkse tieners van het 6e leerjaar aan de slag gaan met een leuk thema. De jongeren doen onderzoek naar het thema en leren het beter kennen om vervolgens een heleboel spannende en leuke activiteiten te gaan doen.

Op het einde van het traject komt het Junior Team met een reeks aanbevelingen rond dit thema voor het Genks stadsbestuur en betrokken partners, met de bedoeling om de stad nog beter te maken. Want wat goed is voor kinderen, is ook goed voor volwassenen!

Welke aanbevelingen van het Junior Team werden reeds gerealiseerd?

Dankzij de verschillende Junior Teams van de afgelopen jaren, werden er al heel wat aanbevelingen in onze stad gerealiseerd. Zo werden er heel wat vogelhuisjes opgehangen en werd er een grote boomhut geplaatst in de Stiemervallei, werden enkele zebrapaden omgetoverd tot ‘Zotte Zebrapaden’ en kregen alle leerlingen van het 5e en 6e leerjaar een cool fietsgadget voor meer zichtbaarheid in het verkeer en werd de Genkse Horeca nog kindvriendelijker dankzij de leuke spelletjes- en raadselboekjes.

Spelletjesboek Horeca.jpg

In het centrum van de stad kan je speelborden terugvinden en een schuifaf op de trappen van het stadhuis. De jongeren schuwen ook de moeilijke thema’s niet, want de ‘Engelenweide’ op de begraafplaats werd gerealiseerd in samenwerking met het Junior Team.

Daarnaast zitten er nog een aantal aanbevelingen in de pijplijn, waarmee we als stad zeker nog mee aan de slag zullen gaan.

Je kan alle verwezenlijken van de Junior Teams van de voorbije jaren trouwens bekijken op https://www.jeugdgenk.be/verwezenlijkingen .

Boomhut.jpg
Aanbevelingen van het Junior Team 2021.

Het Junior Team van 2021 ging aan de slag rond het thema ‘Kinderrechten’. Na enkele weken ontdekken, brainstormen en hard werken, kwamen ze met een aantal erg mooie aanbevelingen voor onze stad.

1. De Cosmogolem, een kunstwerk van Koen Vanmechelen dat kinderen overal ter wereld helpt om hun eigen stem en identiteit te vinden, meer bekendheid geven en gebruiken als middel om kinderrechten onder de aandacht te brengen door:
>Een wandelroute waarbij je de Genkse Cosmogolems tegenkomt. Zij zullen uitleg geven over de kinderrechten.
> Cosmogolem-sleutelhangers verdelen in de klassen.
> De ontwikkeling van een Cosmogolemspel.
> Een kleine versie van het beeld waarmee leerkrachten in de klas meer uitleg kunnen geven over kinderrechten.

Juniorteam 2021 bij cosmogolem.jpg
Cosmogolem.jpg

2. Een speelmobiel die van wijk naar wijk trekt om zo meer kinderen de kans te geven hun talenten te ontdekken en buiten te spelen:
> Verschillende locaties bezoeken met gocarts met spelmateriaal.
> De Speel’bus van Campus O³ kan, mits wat aanpassingen en nieuw spelmateriaal, zijn functie vergroten en bereik uitbreiden.
> De spelmaterialen die ter beschikking gesteld worden moet heel verschillend zijn, zodat iedereen nieuwe dingen kan leren.

3. Jongeren overtuigen om gezonder te eten:
> Door gezonde voeding meer te promoten.
> Een veggiekar die rondrijdt, waar je fruit en groenten in de vorm van frietjes kan kopen.

4. Een veiliger gevoel creëren bij ouders, zodat kinderen meer kunnen spelen op de speelterreintjes in de buurt:
> Door activiteiten te organiseren op lokale speelterreinen, waardoor ouders een vertrouwder gevoel krijgen.

5. Mentaal welbevinden van kinderen en tieners aanpakken op school:
> Pesten consequent aanpakken.
> Leuke activiteiten voorzien tijdens de speeltijd.
> Praatmomenten in de klas.

6. Kortingen op activiteiten voor kinderen en tieners meer bekend maken:
> Beter en meer communiceren over de kortingen en terugbetalingen waarop ouders recht hebben m.b.t. activiteiten voor hun kinderen.

Bij stad Genk weten we dus wat ons te doen staat! We nemen deze aanbevelingen mee en proberen ze in de komende jaren te realiseren om zo te gaan tot een nog meer kindvriendelijk Genk!

Juniorteam 2021 sprong.jpg
Toon Vandeurzen