JEUGD - Extra ondersteuning voor OverKop-huis Genk

Stad Genk investeert 90.000 euro bovenop subsidie van de Vlaamse regering.

De crisis van het voorbije jaar is niet mals geweest voor de jongeren in heel Vlaanderen. Les volgen en sociale contacten onderhouden van achter een scherm en intussen de wereld zien vechten tegen een onvoorspelbare pandemie. Met zo’n druk op hun mentaal welzijn werd de hulpvraag groter dan ooit. Uit een recent onderzoek van Sciensano blijkt dat het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar met depressieve gevoelens is verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen.

De Genkse superdiversiteit, (kans)armoede en schooluitval verhogen de druk op onze jeugd. Volgens de laatste omgevingsanalyse in 2018 kampt 25% van de jongeren met ernstige psychische moeilijkheden. COVID-19 en de bijhorende toenemende druk op de thuissituatie en het terugschroeven van sociaal contact heeft de situatie enkel verergert.

Als stad hechten we veel belang aan het mentaal welzijn van onze jeugd. Tijd om onze jongeren bij de hand te nemen, te laten zien dat ze niet alleen staan en dat ze hier door zullen komen! We zien dat het OverKop-huis in Rondpunt 26 al jaren goede resultaten boekt hierin. Het bijkomend budget gaat onder andere naar nieuwe partnerships met jeugdwelzijnswerk, de lokale sport- en jeugdverenigingen en het onderwijs.

Overkop Logo.png
Subsidie van de Vlaamse regering.

Vorige maand liet Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke weten dat er extra budgetten worden vrijgemaakt en dat er 25 OverKop-huizen zullen bijkomen. Stuk voor stuk toegankelijke ontmoetingsplekken voor jongeren tussen 14 en 25 jaar oud waar vrijetijdsbesteding, welbevinden en geestelijke gezondheid centraal staan.

Voor het OverKop-huis in Genk trekt Vlaanderen 100.000 euro uit. Bijkomend investeert stad Genk nog eens 90.000 euro in het project. We zorgen dus bijna voor een verdubbeling van de bijkomende middelen!

Persmoment.jpeg
OverKop Genk

Genk is sinds 2017 één van de vijf pionierssteden met een OverKop-huis en is voorlopig nog de enige vestiging in Limburg; Het initiatief begon als een pilootproject na Rode Neuzendag en groeide uit tot een groot succes. In Genk is het huis een samenwerking tussen CAW Limburg, stad Genk (dienst Jeugd), Centrum Geestelijke gezondheidszorg LITP en Kinderpsychiatrisch Centrum Genk.

In het Genkse OverKop-huis zijn inmiddels 10.000 bezoekers langsgekomen met een gemiddelde van 170 jongeren per week tijdens de openingsuren, na schooltijd. Er zijn meer dan 400 activiteiten georganiseerd, zowel fysiek als online; er vonden 1000 hulpverleningsgesprekken plaats en 1500 tooggesprekken. Voor heel veel Genkse jongeren is het OverKop-huis een warme plek waar ze zich thuis en gehoord voelen. Iets waar blijvend aandacht aan moeten besteden. En dat gaan we de komende jaren zeker doen!

Wil je meer info over OverKop? Surf dan snel naar https://overkop.be/huizen/overkop-genk.

1_OverKop_opening_Genk_3.png
Toon Vandeurzen