DUURZAAMHEID - Droogte

Stad Genk onderneemt actie tegen droogte.

In Genk wordt het, net als in de rest van Vlaanderen, steeds droger. Deze droogteproblematiek moeten we serieus nemen en dat doen we ook. De oplossingsstrategie is zeer complex en heeft raakvlakken met diverse andere problemen. We moeten met zijn allen, zowel bestuur als burger, op zoveel mogelijk manieren actie ondernemen. Aangezien elke druppel telt - zoals we de campagne vorig jaar hebben genoemd, proberen we op allerlei domeinen de gevolgen van de droogte te temperen en de oorzaken aangepakt. In 2020 werden er met de campagne al heel wat stappen gezet. Dit jaar doen we daarmee verder en komen er nog heel wat nieuwe acties bij. Omdat het broodnodig is.

image00002.jpeg
Wat gaan we doen?

De strijd tegen droogte kan op diverse vlakken gevoerd worden. Meer water bijhouden, minder water verspillen, bewuster omgaan met water en de klimaatopwarming tegengaan zijn belangrijke vertrekpunten om het probleem te verkleinen. Hoe meer we ervoor zorgen dat het water wat in Genk toekomt en neervalt, in Genk blijft, hoe groter de buffer voor drogere tijden.

Tips om het eigen gedrag te veranderen.

We willen de burgers sensibiliseren over de oorzaken van droogte via educatieve filmpjes, om zo een gedragsverandering teweeg te brengen. We geven praktische, toepasbare tips voor thuis voor het duurzaam gebruik van water.

Een bon voor een ton.

We willen elke Genkenaar nog eens extra aanmoedigen om een regenwaterton te plaatsen en zo regenwater op te vangen. In ruil daarvoor kan je een Genker bon van 20 euro aanvragen. Meer info vind je hier: https://www.genk.be/een-bon-voor-een-ton

Wijkcentra geven het goede voorbeeld en fungeren als infopunt.

Tegen eind 2021 staat er aan elk wijkcentrum waar dit praktisch mogelijk is een regenwaterton en enkele vierkante meter tuin die besproeid kan worden met het water uit de ton. Er worden folders ter beschikking gesteld die je vertellen welke mogelijkheden er zijn om regenwater op te vangen en hoe je te werk moet gaan voor de aansluiting van een ton.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Toon Vandeurzen