JEUGD - Speelstraten

Tover je buurt om tot een speelparadijs voor de kinderen uit de buurt!

Wil jij jouw straat tijdens de schoolvakanties tijdelijk omtoveren tot een heus speelparadijs voor alle kinderen uit de buurt? Dan kan jij, samen met jouw buurtbewoners, een aanvraag indienen om jouw straat in te richten als een speelstraat.

Een speelstraat is een leuk buurtinitiatief waardoor een straat of een gedeelte van een straat op vooraf bepaalde momenten volledig voorbehouden is aan spelende kinderen, zodat zij zorgeloos kunnen hinkelen, badmintonnen, fietsen, rolschaatsen, skaten, ravotten, … in hun eigen straat, en dus naar hartenlust kunnen spelen. In een speelstraat wordt het doorgaand verkeer immers op vaste openingsuren gebannen. Enkel bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen stapvoets met hun wagen door de straat rijden. Hulp- en ordediensten mogen uiteraard altijd door. Voor volwassenen is een speelstraat ook de ideale manier om hun buren (beter) te leren kennen. Zo kunnen zij gezellig keuvelen op straat, stoefen over de geweldige schoolresultaten van hun kinderen, en samen gieren over welke grappige streken de kinderen nu weer hebben uitgehaald.

Als je een speelstraat wilt organiseren, kan je ook kosteloos een speelkoffer boordevol spelmateriaal of zelfs een springkasteel ontlenen bij onze Jeugddienst.

Ontzettend leuk, toch?!

Foto stad Genk

Foto stad Genk

Aan welke voorwaarden moet je straat voldoen?

Om jouw straat om te kunnen toveren tot een speelstraat, moet jouw straat wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo:

  • Moet de meerderheid van jouw medebewoners akkoord gaan;

  • Moet de straat in een woonzone liggen, waar de snelheid is beperkt tot max. 50 km/uur;

  • Mag er geen openbaar vervoer (bv. bussen van DE LIJN) door de straat rijden;

  • Mag de doorgang van de voertuigen van de hulpdiensten en de toegelaten bestuurders (voetgangers, skeelers, rolschaatsers, fietsers en auto’s van bewoners) niet worden gehinderd. Safety first!

  • Moet de openbare weg die jij als speelstraat wilt inrichten tijdens de voorziene periode elke dag tijdens dezelfde uren worden afgesloten;

  • Moeten er voldoende nadarhakken geplaatst worden om de speelstraat af te bakenen, waarop het verkeersbord C3 met onderbord ‘speelstraat van … uur tot … uur’ moet worden bevestigd;

  • Moeten de omliggende straten bereikbaar blijven.

Foto stad Genk

Foto stad Genk

Tijd voor speelplezier!

Als de meerderheid van jouw medebewoners on board is met het concept, kunnen jullie samen een periode kiezen wanneer jullie straat wordt getransformeerd in een speelstraat: zo kunnen jullie een speelstraat aanvragen voor één of meerdere aaneensluitende weken, een bepaald aantal weekends, of voor maar één vaste dag in de week gedurende een bepaalde periode.

De openbare weg die jullie als speelstraat willen inrichten moet wel elke dag tijdens dezelfde uren worden afgesloten, ten vroegste vanaf 10u00 en tot uiterlijk 21u00 (behalve in de maanden november t.e.m. februari, waarbij omwille van de slechte zichtbaarheid de speelstraat ten laatste om 17u00 moet worden afgesloten).

Ben jij getriggerd, en wil jij dolgraag dat jouw straat de metamorfose van gewone straat naar toffe speelstraat ondergaat? Surf dan naar https://www.jeugdgenk.be/speelstraten en dien jouw aanvraag in!  

Let the (safe) fun begin! 

Foto stad Genk

Foto stad Genk

Toon Vandeurzen