LEEFMILIEU & DUURZAAMHEID - oPEN Lab

oPEN Lab - een tussentijdse stand van zaken


oPEN LAB is een uniek Europees pilootproject dat wordt gefinancierd in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. Onder de coördinatie van EnergyVille en VITO werken 33 partners uit 7 landen samen om op grote schaal wijken te renoveren naar energiepositieve wijken (die meer energie produceren dan ze verbruiken). 30 woningen zullen daarbij zowel op gebouw-, als wijkniveau gerenoveerd worden en gekoppeld worden aan het living lab op Thor Park. De renovaties omvatten onder andere het renoveren en isoleren van de gebouwschil, het plaatsen van hernieuwbare energiebronnen, wijkbatterijen, energieknooppunten, maar ook een eigen slim dataplatform. Naast de testsite in Genk, zijn er ook testsites in Pamplona (Spanje) en Tartu (Estland).

Buurtfeest in Nieuw Texas

De afgelopen maanden hebben we drie constructieve co-creatie sessies gehad waarin we samen met de burgers, industriële partners, onderzoekers en het lokale stadsbestuur onze positieve energie buurt hebben ontworpen. Tijdens deze sessies leverden mensen niet alleen sterke ideeën voor hun huizen en buurt aan, maar stelden ze ook meer mogelijkheden voor om elkaar te ontmoeten en met medebewoners. En zoals ze zeggen, na wat energieke en constructieve inspanning, is er ook tijd voor welverdiende ontspanning.

Een visualisatie van de toekomstige huizen door de gekozen deelnemers van het pilootproject

Het voorbije half jaar hebben we dus al hard gewerkt aan de toekomst van Nieuw Texas en Waterschei.

Zo zijn er 3 co-creatiesessies georganiseerd in Energyville en KRC Genk, hadden we het buurtfeest in Nieuw Texas en werd er een maandelijkse nieuwsbrief in het leven geroepen. Natuurlijk willen we graag snel vooruit waardoor we starten met de volgende fase in dit project.

 

De volgende fase

De volgende fase voor de huurwoningen van Nieuw Texas is ondertussen van start gegaan, er wordt intensief ingezet op de selectie van de private eigenaars uit de Tuinwijk van Waterschei om deel te nemen aan dit pilootproject.

Daarnaast start stad Genk in samenwerking met STEBO in september aan een op maat ontworpen communicatiecampagne in de tuinwijk gericht op de private eigenaars.

Naast dit communicatie -en-selectie traject wordt er ondertussen ook druk door de industriële partners achter de schermen gewerkt rond het” design-traject. Hoe zullen de renovaties er uit zien? Welke technieken zullen getest worden? Welke combinatie van technieken worden er gebruikt? Hoe zal er na renovatie data verzameld kunnen worden? Welke energie positieve wijkinfrastructuur kan voorzien worden?

Op deze vragen en nog veel meer zoeken de industriële partners samen met VITO nu naar antwoorden en mogelijke scenario’s.


 

Dit project op de voet meevolgen?

👉 https://openlab-project.eu/living-labs/genk/

Toon Vandeurzen