LEEFMILIEU & DUURZAAMHEID - Tuinen van Waterschei

Het project ‘Tuinen van Waterschei’ is een van de vele projecten die deel uitmaken van het masterplan Stiemervallei. We willen met dit project werken aan het versterken van de natuur en de natuurkwaliteit in het gebied. We creëren een groene long als verbinding tussen Stalenstraat en Thor Park in de vorm van lineaire tuinen.

We maken van deze tuinen een gebied waar mensen naartoe gaan om van de natuur te genieten. Daarvoor leggen we een aantal bijzondere plekken aan zoals trapjes naar het water, picknickplaatsen, een uitkijkplatform, … Buiten deze plekken willen we over de volledige lineaire tuinen inspelen op mensen en op en natuur en de verbinding daarvan.

We willen de natuur met de natuur verbinden. Doorheen de vallei willen we bestaande bossen en plekken natuur door middel van diverse natuurtypes (gaande van open, natte graslanden tot wilgenstruweel) met elkaar verbinden. We willen met de StiemerHub en de Stalenstraat de vallei uit haar schaduw laten treden en de bewoners mee trekken in de natuur. Mens en natuur dichter bij mekaar brengen heeft voor de mensen ook nog een positieve invloed op de gemoedstoestand en onze gezondheid.

Ook mensen met elkaar verbinden is een van de troeven van de lineaire tuinen. We doen dit door ruimte te creëren om te spelen, te sporten, te picknicken, kortom leuke plekjes om van het leven te genieten.
Met de vallei van werelden in de Stalenstraat creëren we ook een verbinding tussen natuur en ondernemers. De Stalenstraat wordt langzaam maar zeker groener ingericht om zo de identiteit nog tastbaarder te maken.

Momenteel zit het project in voorontwerpfase, hierna volgt een terugkoppeling met de buurt. Eind 2023 voorzien we om met de effectieve uitvoering van het project te starten.

Toon Vandeurzen