LEEFMILIEU & DUURZAAMHEID - Valleiroute

Een van de deelprojecten bij de ontwikkeling van de Stiemervallei is de valleiroute. We willen als stad een valleipark creëren dat mensen met elkaar, met de stad en met de natuur verbind. Doorheen de hele vallei ontwikkelen we een continue fietsroute. Op die manier wordt er ruimtelijke verbinding gemaakt tussen de stad en de vallei. Belangrijke doelen in de ontwikkeling van deze route zijn:

  • veiligheid, autonomie, beleving en comfort

  • een versterking met de strategische stadssites en de wijken

  • een gevarieerde beleving van stad en natuur

Onlangs werd in het kader van dit project een vleermuizenonderzoek uitgevoerd. We brachten de aanwezige populaties in kaart om in verdere stappen de verlichting op strategische plekken aan te passen. We kiezen op die plekken dan bijvoorbeeld voor vleermuisvriendelijke ledverlichting.

Ondanks dat je momenteel al langs een heel groot stuk van de route kan fietsen, hebben we op dit moment nog stukken waar we de vallei moeten verlaten om verder te kunnen fietsen. Deze missing links zullen voorzien worden van fietspad en tegelijk werken we er aan de natuurinrichting.

Sinds eind maart zijn de eerste concrete stappen in dit project genomen. We zitten nu in een uitwerkingsfase van ontwerpen en omgevingsvergunningen. We voorzien om eind 2023 met de effectieve uitvoering van het project te beginnen.

Toon Vandeurzen