ECONOMIE - Gokkantoren

In 2018 was stad Genk koploper in het aantal kansspelinrichtingen. Sindsdien werken we eraan om het aantal gokcentra in de stad te beperken en te herverdelen. Het aantal instellingen is de voorbije jaren al aanzienlijk gedaald. Deze trend willen we ook in de toekomst verder zetten.

In 2019 was er een wetswijziging in de wet op kansspelen. Daarin staat dat er voor de uitbating van een wedkantoor een convenant nodig is tussen stad en uitbater. De uitbater van een wedkantoor moet sindsdien afspraken maken met de stad, daardoor heeft de stad meer mogelijkheden in beperking en verdeling binnen de stad. Pas na het afsluiten van een convenant kan de kansspelcommissie al dan niet een vergunning geven voor de uitbating van een wedkantoor.

Met de komst van het convenant tussen stad en uitbater kunnen we het aantal wedkantoren in Genk terugschroeven.
— TVDZ

Gokken en gamen zijn opgenomen in het drugbeleid van onze stad. Vanuit dat beleid zetten we sterk in op de preventie rond middelengebruik en verslaving. Al een aantal jaren leggen we de focus op gokken en de mogelijke risico’s daarvan. We voorzien een hulpaanbod voor mensen die in de problemen zijn gekomen door hun gokgedrag. Gokken is een onderschat probleem. Momenteel wordt er slechts een klein deel van de doelgroep bereikt in kwestie van hulpverlening. Ook het zorgaanbod in Vlaanderen is eerder beperkt als het gaat om een gokverslaving. We willen dus blijven inzetten op laagdrempelige hulp.

Toon Vandeurzen