Cd&v komt met 20 puntenplan voor Vlaamse Veiligheidsindustrie
In een 20-puntenplan pleit cd&v voor de uitbouw van een Vlaamse veiligheidsindustrie, die onderdeel moet uitmaken van het Europees defensiebeleid. De focus moet daarbij zowel op internationale als op binnenlandse veiligheid liggen. De partij wil zo de strategische positie van Vlaanderen versterken, investeringen in defensie en veiligheid naar Vlaanderen halen én op termijn werk maken van meer Europese autonomie. “Investeren in onze veiligheid mag geen verliespost zijn, wel integendeel”, stelt Toon Vandeurzen, die het plan indient bij het Vlaams parlement.
Onze industrie wordt op dit moment te weinig ingeschakeld voor de veiligheidsuitdagingen die op ons af komen, dat is de analyse van Vlaams parlementslid voor cd&v Toon Vandeurzen. “We dreigen op die manier miljarden aan Europese investeringen in onze economie mis te lopen en bovendien verzwakken we onze strategische positie.” Vandeurzen komt daarom met 20 concrete maatregelen die op korte termijn moeten genomen worden om onze Vlaamse industrie in te schakelen in de Europese defensiestrategie. “Dat biedt enorme kansen voor onze economie en tewerkstelling. Daarnaast is het ook een opportuniteit om onze binnenlandse veiligheid te versterken. Denk aan investeringen in cyberveiligheid, dual-use goederen die zowel voor defensie als voor binnenlandse veiligheid ingezet kunnen worden of het versterken van onze kritieke infrastructuur. Investeren in onze veiligheidsindustrie is een win-win voor elke Vlaming.”
Concrete maatregelen op korte termijn
Met zijn 20 concrete maatregelen wil Vandeurzen vaart maken. “Elke dag evolueert de internationale context. Vandaag komt de Europese Commissie met haar plannen rond defensie en ReArm Europe. We hebben dus geen tijd te verliezen.” Het parlementslid stelt concreet voor om steun te geven aan Vlaamse bedrijven die van een civiele toepassing een nuttige, militaire toepassing willen maken. “Denk aan bedrijven die onderwaterdrones maken of bezig zijn met landkaarten.” Daarnaast wil hij de Jan Olieslagersbeurs oprichten, waarbij doctorandi die aan universiteiten onderzoek doen naar militaire apparatuur, ook rechtstreeks kunnen ingezet worden bij KMO’s. Vandeurzen wil ook snel werk maken van de mogelijkheid om onderzoek naar offensieve wapens toe te laten, wat vandaag belemmerd wordt door de richtlijn Muyters. “Vlaanderen is een van de meest innovatieve regio’s van Europa, maar op vlak van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten met een mogelijke militaire affiniteit lopen we achter.”
Een ander opvallend voorstel is het inschakelen van student-reservisten, naar analogie met het statuut werkstudent. “Dit kunnen we dan ruim interpreteren: niet alleen louter militair maar evengoed vrijwilligers bij brandweer of politie”, legt Vandeurzen uit. Het parlementslid wil ook werk maken van regelluwe zones voor real life tests in kazernes die vandaag niet meer actief gebruikt worden door defensie.
“Investeren in onze veiligheid moet ons zowel economisch, op vlak van autonomie en strategisch iets opleveren. Zomaar grote aankopen gaan doen in het buitenland zonder een strategisch plan om onze eigen economie in te schakelen, zou een gemiste kans zijn”, besluit Toon Vandeurzen.
20 puntenplan voor onze Vlaamse Veiligheidsindustrie
Versterken Ecosysteem
Afschaffen Richtlijn Muyters
Onderzoek naar bepaalde offensieve wapens toelaten
Nieuw Ethisch Comité voor aandacht blijvende uitsluitingen (clustermunitie, massavernietigingswapens, …) en finaliteit
Fonds Defensie Onderzoek (FDO)
Speciale cel VLAIO – ‘one stop shop’, zeker voor KMO’s te helpen
Jan Olieslagers beurzen -Baekeland voor dual use/ defensie
Deelname consortia ontwikkeling nieuwe wapens/jets/tanks/schepen/…
Een defensie-industrie top – fed-regio
Interfederale samenwerking en samenwerkingsakkoord
Vlaams defensie-industrieforum
Rol militaire attachés in export/verkoop in buitenland - samenwerkingsakkoord
PMV toelaten te investeren
Regelluwe testzones voor bepaalde oefeningen (omvorming oude kazerne, vb. in Limburg, tot zulke testzone)
Studie omvormingspotentieel van bepaalde bedrijven in geval van nood / hoe dat aan te pakken
Evaluatie en Bijsturing Wapenhandeldecreet
Betrekken van de kennisinstellingen in het beleid
Aandacht voor meer ‘veiligheids’ opleidingen
Return on investment en binnenhalen Europese middelen
Formeel statuut als student-reservist