Samen voor de buis in Genk!

De 8ste finale hebben we ondertussen kunnen verteren. We mogen naar de kwartfinale en ik kan het niet meer houden: ik zie twee déjà vu’s en één du jamais vu.

Déjà vu nr. 1

De eerste déjà vu is typisch Belgisch. Vier maanden voor de start van het WK voorspelt elke Belg dat de duivels niet voorbij de voorronden zullen geraken.  Een week voor het WK zullen we de finale halen. Dan komt de eerste wedstrijd tegen Panama en staan de Belgische gezichten na tien minuten op half 7. Weet u het nog? Onze grootste verwachtingen kregen een verschrikkelijk slag in het gezicht. Gelukkig konden we onszelf troosten met een 3 - 0 overwinning.

Déjà vu nr. 2

De voetbalgekte veroorzaakt nog een déjà vu. Hier en daar worden de kranten gevuld met creatieve artikelen die betogen dat onze nationale ploeg het land bijeen zal houden. Dat valt om verschillende redenen te betreuren.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/18/opinie-mark-eyskens-voetbal-en-identitteit/
Waarom werd er nog geen officieus volksreferendum georganiseerd door de Yellows?

Vooreerst moet het land niet bijeen worden gehouden. Institutioneel is daar alleszins geen nood aan. Waarom werd er nog geen officieus volksreferendum georganiseerd door de Yellows (separatisten NV-A en VB)? Omdat de Vlaming blijkbaar geen behoefte heeft aan een splitsing van ons land. Nog geen 15% van de Vlaming wilt een onafhankelijk Vlaanderen. De meerderheid van de Vlamingen beseft dat een splitsing niet de verhoopte economische bloei zal betekenen, wel het tegenovergestelde. De meerderheid van de Vlaming beseft dat Brussel de op 1 na belangrijkste diplomatische hoofdstad is in de wereld en dat Vlaanderen die niet cadeau zal krijgen. Duivels die het land samenhouden? Een pleister op een houten been als je het mij vraagt.

2563bd56-731a-11e8-a6a9-792b08905ae4_web_scale_0_063962_0_063962__.jpg
#dekrachtvan’tluktonsniet

Daarnaast lijkt het samenhouden van een land niet de taak van een voetbalploeg. Eerder voor politici? Of beter: dat het land slechts zou worden samengehouden door de duivels is maar een magere troost voor het belgicisme. Moeten we bij de komende regeringsvorming daar op teren wanneer de communautaire kwestie op tafel wordt gelegd? Ik hoop het niet. Ach ja, de N-VA negeert artikel 1.1 van haar eigen statuten al langer dan vandaag dus zo’n vaart zal het wel niet lopen zeker? #dekrachtvan’tluktonsniet

Du jamais vu

De du jamais vu komt uit Genk! Midden in het centrum vinden we niet 1, maar 2 grote schermen. Één scherm staat bij het stadhuis en het andere midden op het horeca plein met bijhorende inkleding allerhande (zie hieronder). Deze schermen staan er natuurlijk maar voor 1 reden: de Genkenaar samen voor de buis krijgen tijdens het WK. En voetbal kijken, dat deden we tot nu toe telkens samen. Veel gezelliger kan het toch niet meer worden? Oh ja, u vraagt zich af waarom twee schermen? Zoals u weet telt onze stad vele nationaliteiten. Als België speelt en er is maar 1 scherm, dan zouden de Turken, Spanjaarden, Marokkanen, Italianen, ... hun favoriete ploeg thuis moeten volgen. No passarán in Genk. Alle Genkenaren samen, uit die zetel, 2 schermen, basta!

 

Soms moet je achteruit leunen en besluiten: verdomme ja, ik hou van dat pragmatisme, goed gedaan.

 

Volgende afspraak: morgenvanavond 20u aan Bar Parasol BELGIË - BRAZILIË en daarna zakken we door naar ZOMERPAND @club 26!

IMG_0523.png
Tom Smeets