DOSSIER: KLIMAATPLAN

Stad Genk lanceert een ambitieus klimaatplan!

Op enkele verdwaalde zielen na weet iedereen dat het klimaat belangrijk is. Zelfs op het World Economic Forum in Davos kwam de klimaatsverandering naar voren als één van de grootste uitdagingen waarmee de wereld op dit moment te kampen heeft. Het is niet evident dat men op die fora dergelijke problematiek op de voorgrond plaatst.  

Het stadsbestuur van Genk beseft dit ook daar wij de gevolgen van de klimaatverandering voelen in onze stad: meer hittedagen met als gevolg hittestress in ons centrum, meer hevige neerslag op zeer korte termijn waardoor er vuil water overstort in de de Stiemerbeek met als gevolg vuil water dat naar de Maten vloeit (een prachtig natuurgebied), etc. Bijgevolg nemen wij een stuk verantwoordelijkheid op om ons steentje bij te dragen.

Duurzaamheid horizontaal ingebed in ons meerjarenbeleidsplan.

Duurzaamheid en klimaat zijn een integraal onderdeel van het Genkse meerjarenplan 2020-2025. Ongeveer één derde van de investeringen in deze periode gaan naar klimaatacties. We zijn ambitieus én we geloven sterk in onze slaagkansen. We zetten hard in op hernieuwbare energie, woningrenovatie en de modal shift naar fietsen en wandelen. Allemaal maatregelen om onze koolstofvoetafdruk (een maat voor de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen in het verkeer, transport, productie van elektriciteit, verwarming enzovoort, red.) te verkleinen.

De staat van het klimaat. In Genk. Vandaag.

De Genkse CO2-voetafdruk, die sinds 2011 consistent gemeten wordt, vertoonde tot 2015 een status quo. Sinds 2016 lijkt een daling ingezet te zijn. De totale Genkse CO2-uitstoot in 2017 ligt 13,5 % lager dan in 2011. De volgende jaren zal blijken of deze dalende trend zich verder zet. Een aanhoudend sterke daling van emissies is nodig om de 2030-doelstelling van -40 % te halen. Een lichtpunt: op basis van deze cijfers doet Genk het goed in Limburg en Vlaanderen. Genk is namelijk de Vlaamse centrumstad met de grootste reductie in CO2-uitstoot. Ook in Limburg is Genk koploper. Slechts twee van de 42 Limburgse steden en gemeenten doen beter.

2020.02.05 - klimatplan grafieken.png
We hebben de Genkenaar nodig.

Om deze ambitie te vervullen hebben we de hulp van de Genkenaren nodig. We kunnen deze uitdaging niet alleen het hoofd bieden. Daarom doen we een oproep aan iedereen, van onderneming tot burger. Het is tijd dat we stoppen met vragen of het nu vijf of zes voor twaalf is. Het is tijd dat we samen de knop durven om te draaien en bijdragen aan de nodige gedragsverandering.

Toon Vandeurzen