KATTEVENNEN - Dry Slope en bliksempad

De plannen van Sport Vlaanderen in het Genkse Kattevennen

In 2017 gaf de Genkse Gemeenteraad aan Sport Vlaanderen een recht van Erfpacht in Kattevennen voor 50 jaar. Sport Vlaanderen bracht een visienota uit voor 2020 waarin zij hun eigen centra evalueren in functie van hun bovenlokale gebruik, de noden en de behoeften. Daaruit vloeide een ontwikkelingsmogelijkheid voor Genk en werd de bouw van een state-of-the-art Dry slope in Kattevennen gepland, meer bepaald op de plaats van de oude skipiste.

Een Dry Slope?

Een dry slope is een kunstmatige skihelling die de eigenschappen van sneeuw nabootst.  Hierdoor kunnen snowboarders, skiërs en freestylers de sprongen die ze normaal in de sneeuw doen op de big air competities oefenen op een sneeuwloze schans. Van dit soort pistes zijn er op dit moment maar 5 ter wereld.

2020.03.30 - Dry Slope Kattevennen.jpg

De oefenpiste van 20 meter hoog, 7 meter breed en 40 meter lang is ondertussen al in gebruik vanaf juli 2019.  De grote piste voor wedstrijden en toernooien zal 30 meter hoog zijn.  Beide schansen zijn bedekt met borstels in kunststof van ongeveer 6 cm dik. 

Dryslope.jpg
Sport Vlaanderen en stad Genk sloten hiervoor een samenwerkingsovereenkomst af

De Dryslope is met zijn 35 meter een erg hoge constructie, die daardoor ook dienst kan doen als uitkijkpunt voor alle bezoekers. De bouw biedt bovendien ook de opportuniteit om een toegangspad te realiseren.
Sport Vlaanderen en stad Genk sloten daarom een overeenkomst waarbij Sport Vlaanderen als bouwheer zal optreden voor de realisatie van het toegangspad. Stad Genk zal op haar beurt instaan voor de financiering van de constructie en voor het structureel en periodiek onderhoud van het pad.

Deze Dry slope is een meerwaarde voor het domein en een extra attractie voor stad Genk en de regio. Topsporters zullen hier volop kunnen trainen voor de Olympische Winterspelen, talent zal er zich kunnen ontwikkelen, en de oefenpiste biedt mogelijkheden voor specifieke opleidingen.

Toon Vandeurzen