DOSSIER CORONA - Iedereen terrast

Nood aan ondersteuning voor de Genkse horeca
IMG_8157.jpeg

De Corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat veel sectoren inventief moesten zijn om hun product of dienst tot bij de klant te krijgen. Voor veel sectoren was dit moeilijk, maar haalbaar. Denk maar aan de winkels die via webshops nog tot in de huiskamer geraakte. Stad Genk verzamelde deze Genkse handelaars op één overzichtelijke pagina en heeft zo getracht om het lokaal shoppen extra in de aandacht te zetten.

Ook in de horeca konden we zien dat de zaakvoerders bereid waren om de creatieve toer op te gaan. Waar mogelijk pasten ze hun menu aan om ervoor te zorgen dat ze afhaal - of thuisleveringsservices konden aanbieden. Ook hier hebben we via www.eetinjekot.be de beschikbare lekkernijen aangeprezen bij de Genkenaar.

Een vers getapte pint of een frisse cola, de gezelligheid van het geroezemoes in een café of de zon op je gezicht als je een terrasje doet met vrienden of je geliefde, dat kan je gewoon niet zomaar even bestellen van op afstand. Daarvoor moet je wel degelijk uit je kot en naar je stamcafé of de brasserie enkele straten verderop gaan.

Wanneer de horeca terug kan en mag openen, zullen we ervoor zorgen dat de Genkenaar en toeristen hun weg terugvinden naar de cafés, brasseries, restaurants en snackbars.

Iedereen terrast!
IMG_8154.jpeg

Om de Genke horeca te ondersteunen zullen we hen op het openbaar domein extra terrasruimte aanbieden. Zo willen we doorheen de stad diverse terrasbelevingen creëren die een unieke vakantiesfeer met zich zullen meebrengen. Deze terrassen zullen op een voldoende veilige manier worden ingericht, waardoor bezoekers met een gerust hart toch kunnen genieten van een echt vakantiegevoel in eigen streek.

‘Iedereen terrast’ zal focussen op het terras van het Jeugdhuis, de terrassen in het stadscentrum, terrassen op C-mine, op de site van Thor en zal beroep doen op een samenwerking met lokale bedrijven voor de uitwerking en inkleding ervan.

Het stadscentrum

In het centrum van onze stad onderscheiden we 5 horecazones:

  1. Stadsplein

  2. Sint-Martinusplein

  3. Grote Markt

  4. Stationsstraat

  5. Winterslagstraat

Deze zones zullen elk hun eigen identiteit krijgen en samen een harmonisch geheel vormen rond enkele belangrijke uitgangspunten:

  • Veiligheid - social distancing en hygiëne

  • Sfeer & Stijl - Vakantiesfeer met veel groen

  • Exploitatie - Inspraak voor de bestaande horecazaak

  • Bijkomend of bestaand meubilair van de betrokken zaak

  • Duurzaam - Natuurlijke en duurzame materialen die herbruikt kunnen worden

  • Openheid - Geen gesloten constructies om het harmonisch geheel tot uiting te laten komen

Het Jeugdcentrum
IMG_8156.jpeg

We willen een veilig vakantieterras voor de jongeren van Genk. De zone rond het jeugdcentrum zal gericht zijn op een nieuwe invulling voor de zomervakantie van de jeugd waarvan de geplande zomeractiviteiten niet zullen kunnen doorgaan. Het thema en het gevoel dat we hier willen creëren is ‘Zomerkamp’.

Tussen de Europalaan en de vijver ligt het Cosmogolemplein. Dit zal een afsluitbare zone worden met verschillende cocoons met zitgelegenheden voor groepen van 2 tot 10 personen. In het totaal zal de zone toegang bieden tot minimum 200 personen, zal er ruimte zijn voor een kleinschalig podium en een centrale bar die ook dienst doet als “eyecatcher”.

Ook deze zone zal ingericht worden volgens de belangrijkste uitgangspunten:

  • Veiligheid - Social Distancing en Hygiëne, maar ook crowdcontrol door een toegangspoort en het enkel zittend kunnen consumeren.

  • Sfeer & Stijl - Natuurlijke materialen in combinatie met gerecycleerde materialen geven het gevoel van een avontuurlijke zone waar jongeren kunnen chillen. De materialen moeten lang meegaan en dus stevig en vandalisme-proof zijn.

Aan de slag!

We contacteerden enkele Genkse bedrijven met de vraag om ons project uit te werken tot een concept dat overeenstemt met onze verwachtingen en bovendien realiseerbaar is met lokale bedrijven of bestaande partners.

De Genkse bedrijven, stad Genk en de betrokken horecazaken gaan nu aan de slag om jullie op 1 juli 2020 te ontvangen op ‘Iedereen terrast’!

Toon Vandeurzen