DOSSIER CORONA: Jeugd - Hulp aan verenigingen

Ook verenigingen voelen de financiële impact van de Coronacrisis

Van grote organisaties tot kleine gezinnen, iedereen draagt op één of andere manier de financiële gevolgen van de maatregelen tegen het Coronavirus. Ieders situatie is anders en als stad bekijken we voor elke individu wat we kunnen doen om deze lasten te helpen dragen.

Genk is heel wat verenigingen rijk. Ook zij voelen de maatregelen die werden genomen n.a.v. de coronacrisis. De wekelijkse of maandelijkse werking wordt stopgezet, de geplande mossel- of spaghettidag kan niet meer doorgaan, een geplande uitstap wordt afgelast, etc. Dit resulteert in het wegvallen van de jaarlijkse inkomsten die de verenigingen broodnodig hebben om hun activiteiten te organiseren. Als schepen van jeugd liet ik daarom een analyse maken van de gederfde inkomsten ven jeugdverenigingen en een inschatting van de noden voor de komende weken en maanden.

De situatie op het terrein is zeer verschillend. Het is dus erg moeilijk om één dekkende impactvolle maatregel toe te passen.

Wat kunnen we doen voor de verenigingen?

We hebben ons bevraagd bij de stadsdiensten en in overleg werd er een pakket aan maatregelen samengesteld voor alle Genkse verenigingen:

  • Verenigingen die gebouwen of velden huren of pachten van de stad, krijgen 6/12e van hun jaarlijkse cijns of huurkost kwijtgescholden. Zij die reeds het jaarbedrag betaalden, krijgen dus de helft van het bedrag. teruggestort.

  • Dienst Jeugd (maar ook de diensten Sport en Cultuur) voorziet 50.000 euro als extra subsidie om te verdelen onder de verenigingen. Dienst Sociaal welzijn voorziet bovendien 50% van de actuele subsidie van 2019 extra (10.000) als ‘post-corona heropstartincentive’:
    Zij verdelen dit pro rato van de werkingstoelagen 2019 onder hun verenigingen. Voor de jeugd betekent dit:
    - 40.000 euro in cash aan 30 jeugverenigingen
    - 10.000 euro in de vorm van materiaal (vb. extra waterkranen op kamp- en speelpleinwerkingen, aankoop koortsthermometers,…).

  • Alle jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen ontvingen vervroegd 50% van hun werkingssubsidies voor dit jaar.

  • Eigenaars die panden verhuren aan vzw’s uit de vrijetijdssector krijgen van ons een brief. We roepen op naar solidariteit met de bedoeling het lokale weefsel wat zuurstof te geven. Dit kan gaan van een afbetalingsplan tot huurkwijtschelding. De eigenaars zijn natuurlijk vrij om te kiezen wat zij zelf ook haalbaar zien, maar we zijn ervan overtuigd dat zij, in overleg met de vzw, de juiste oplossing kunnen vinden.

  • Er wordt een noodfonds opgericht waarvoor individuele verenigingen een aanvraag tot uitzonderlijke toelage kunnen doen. Verenigingen die met veel vaste kosten zitten en over infrastructuur beschikken, waarvan de verdere (heropstart van de) werking in het gedrang komt en de organisatie dreigt op te houden met bestaan, kunnen een aanvraag voor een uitzonderlijke toelage doen. Hiervoor is er nu nog 36.000 euro beschikbaar op het budget van 2020. Het is wel de bedoeling dat hiervoor aparte dossiers ingediend worden die interambtelijk beoordeeld worden. Deze dossiers worden eerder als uitzondering en goed gemotiveerd beslist.

  • Tot slot wordt het jaarlijkse kampcadeau ook een corona-gerelateerd geschenk. We zullen alle verenigingen die op kamp gaan een thermometer cadeau doen.

  • Verenigingen die nog openstaande leningen hebben, raden we aan om onmiddellijk contact op te nemen met de bank. Zo kunnen zij bekijken of er een uitstel van betaling te krijgen is.

We denken dat dit geheel voldoende dekkend en complementair is. Daardoor kunnen we zowat alle verenigingen gedifferentieerd en op maat een hart onder de riem steken in deze uitzonderlijke tijden.

Toon Vandeurzen