LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - Vergroening

Vergroening van het stadscentrum: de eerste stap is gezet!

In het meerjarenbeleidsplan liet het stadsbestuur optekenen dat de stad Genk zijn sites zou versterken, met bijzondere aandacht voor het stadscentrum. Dit laatste neemt nu officieel een begin. Een eerste stap, maar een belangrijke stap.

Het stadscentrum is niet alleen een wijk waar vele Genkenaren wonen. Het is het hart van onze centrumstad. En bijgevolg is het een wijk van iedereen. Net zoals iederen Genkse wijk, kampt ook het stadscentrum met uitdagingen. Zo willen we bijvoorbeeld de kooproutes in het centrum verduidelijken, bepaalde stukken ontharden, het stadscentrum optillen met artistieke architecturale ingrepen, het omliggende groen binnen trekken, …

Kortom, we gaan op zoek naar nieuwe sferen die het bestaande aanbod versterken en het centrum een unieke, duurzame, identiteit geven.

Daarom keurde het stadsbestuur gisteren een bestek goed ter waarde van 500 000€. Het bestek beschrijft de opdracht om een masterplan te maken voor impactvolle groen-architecturale ingrepen uit te voeren die onderdeel worden van de nieuwe identiteit van ons stadscentrum.

2020.05.26 - Vergroening centrum2.jpg
Wat houdt de opdracht in?

Om de identiteit van het Genkse stadscentrum te versterken, wil stad Genk een multidisciplinair ontwerpteam aanstellen. Zij krijgen de opdracht om een concept te bedenken en een mastervisie op te stellen rond vergroening en daarbij passende artistiek architecturale ingrepen in het centrum van Genk. Vanuit deze mastervisie kunnen er vervolgopdrachten worden toegevoegd, waaronder de concrete uitwerking en/of begeleiding van de acties die voortvloeien uit de visie.

Vergroening vanuit verschillende invalshoeken

De vergroening van het stadscentrum wordt vanuit de volgende invalshoeken ontwikkeld:

  • De plaats binnen de stedelijke raster-raderstad structuur: de nieuwe bestemmingen van de mijnsites en de andere thematische sites hebben geleid tot de ontwikkeling van Genk op basis van een rasterstadmodel met raders die de stedelijkheid van de stad laden. Hierbinnen moet er gezocht worden naar de eigen onderscheidende identiteit en wervingskracht van het centrum.

  • Er dringen zich klimaat- , ruimtelijke, economische, sociale, mobiliteit-, … transities op. Deze moeten allemaal in onderlinge verwevenheid als ‘systeem’ benaderd worden. Groen kan hieraan en hiervoor een belangrijke bijdrage leveren.

  • Ingebed in het landschap: als groenste centrumstad van Vlaanderen heeft Genk een unieke identiteit. Het centrum bevindt zich in de vallei van de Dorpsbeek en wordt omgeven door groene parken en ruimten. Deze groengebieden sluiten niet aan op het centrum en zijn er ook niet voelbaar in de publieke ruimte. Betere verbindingen moeten zorgen voor een sterkere relatie met deze omliggende zones.

  • Aangepast aan het veranderde klimaat: we willen de stad beschermen tegen klimaatrisico’s zoals overstroming, hitte en droogte. Hierin is voldoende ruimte voor groen en water cruciaal. Ingrepen in de publieke ruimte dienen te zorgen voor een koelere stad, gezondere lucht, een grotere biodiversiteit, … . Ontharding, vergroening en duurzaam waterbeheer zullen er mee voor zorgen dat het stadscentrum meer klimaatbestendig wordt.

  • Vergroening vraagt om ruimte: ons centrum kent met de vele activiteiten (markten, evenementen, terrassen, …) verschillende gebruikers waarmee rekening gehouden moet worden. Ook opslag/laden/lossen, bereikbaarheid voor de hulpdiensten, enzovoort moeten opgenomen worden in de herprogrammatie van de ruimte.

  • Aandacht voor het onderhoud en beheer: Publieke ruimtes en groenvoorzieningen in het bijzonder, brengen ook onderhoud en beheer met zich mee. We vragen de introductie van een doordacht onderhoudbaar groenconcept, aandacht voor de noden van beplanting in een stedelijke context, toepassing van een pesticidevrij beheer,… .

  • Een eigen sfeer en stedelijkheid: als shoppingstad met shoppingcentra wilt Genk de commerciële activiteit stimuleren en zich onderscheiden met een indoor-outdoor beleving. Als vroegere landbouwstad wil de Genk stadslandbouw in het centrum stimuleren. Een multiculturele/kosmopolitische stad die de sociale verbinding stimuleert en waar mensen met diverse identiteiten zich thuis voelen en hun ding kunnen doen.

  • Samengesteld uit publiek, semi-publiek en privaat domein: om een impactvolle vergroening van het centrumgebied te bekomen, moeten we ook buiten de publieke ruimte treden. Gevelgroen, vergroenen van daken, terrassen en balkons, eetbaar groen,… kunnen bijdragen tot de vergroening van het gehele centrumgebied.

On y va
2020.05.26 - Vergroening centrum3.jpg
Toon Vandeurzen