KATTEVENNEN - een nieuwe toegangsweg en verbeterde parking

De huidige verkeerssituatie is niet voldoende voor een toeristische trekpleister

Momenteel is recreatiedomein Kattevennen te bereiken via de gelijknamige straat. Een bochtige en smalle weg die bijgevolg niet geschikt is voor busverkeer en bovendien geen voorzieningen biedt voor de zachte weggebruikers. Het is duidelijk dat deze verkeerssituatie niet voldoende en niet voldoende veilig is voor een toeristische trekpleister in een natuurlijke omgeving.

Het bestaande parkeerterrein van Kattevennen is momenteel ook zeker niet voldoende toereikend met een eerder beperkte capaciteit van 150 auto’s inclusief paardentrailers en kampeerwagens. Gezien de belangstelling voor het domein Kattevennen met de Cosmodrome en met de plannen van Sport Vlaanderen voor o.a. de bouw van een dry-slope, zal in de toekomst de vraag naar ruimte voor parkeren alleen nog maar toenemen.

Om de verkeersontsluiting te optimaliseren en in te gaan op de toenemende vraag naar parkeerplaatsen, vroeg het college van burgemeester en schepenen aan de stedelijke sector Ruimte om een dossier op te starten. Het voorliggend ontwerp voorziet een nieuwe ontsluitingsweg die leidt tot een nieuw parkeerterrein waarbij de parkeercapaciteit op de site wordt verdubbeld.

2020.04.14 - Toegangsweg en parking kattevennen.png
Parkeerterrein in verschillende zones

Het nieuwe parkeerterrein in Kattevennen krijgt verschillende zones. Eén deel hiervan wordt specifiek gereserveerd voor personenauto’s. Een andere zone wordt voorzien voor paardentrailers en deze geeft dan ook rechtstreeks toegang tot de paarden-accommodatie van Sport Vlaanderen. Een derde zone is polyvalent inzetbaar en kan dus worden gebruikt voor personenwagens, maar hier kunnen bij evenementen ook paardentrailers en kampeerauto’s geparkeerd worden.

De oude toegangsweg wordt afgesloten en verplaatst naar de Bronsbosstraat

Om de nieuwe parking te kunnen bereiken, zal de bezoeker nu de toegangsweg op de Bronsbosstraat gebruiken. Deze straat zal worden opgewaardeerd tot een volwaardige weg uit een 6 meter brede rijweg uit asfalt met daarnaast een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. Tussen rijweg en fietspad wordt er een grasberm met bomen en verlichtingspalen aangelegd. Deze nieuwe situatie zal meer ruimte bieden voor de verschillende soorten weggebruikers en kan ook een grotere hoeveelheid verkeer aan.

De straat Kattevennen, die de vallei van de Wiemesmeereek volgt, kan zo gevrijwaard worden van gemotoriseerd verkeer en een rol van ‘langzaamverkeerverbinding’ vervullen. Om dit kracht bij te zetten, zal de straat geknipt worden ter hoogte van de splitsing met de Hoogzij.

Met de plannen voor het recreatief en sportief aanbod in het domein Kattevennen in het vooruitzicht, zal de uitbreiding van de parkeergelegenheid en de aanpak van de toegangsweg een must zijn. Of het nu te voet, met de fiets of met de wagen is, de bezoekers zullen zich op een aangename en veilige manier kunnen verplaatsen naar en van het domein.

Toon Vandeurzen