LEEFMILIEU & DUURZAME ONTWIKKELING - Dossier DROOGTE: actie ondernemen

Het grondwaterpeil is dramatisch laag

De afgelopen maanden hebben we prachtig weer gehad. Tijdens de lockdown was dit voor velen een hart onder de riem, want zo konden we tenminste nog wandelen en genieten van het zonnetje en de natuur. Maar onze natuur is net degene die ook kreunt onder deze maanden van droogte en hitte.

De grondwaterpeilen zijn de afgelopen tijd sterk gedaald. In 58% van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 27% zijn ze laag voor de tijd van het jaar. Gelet op de beperkte voorspelde hoeveelheid neerslag, verwachten we dat de debieten en peilen in de waterlopen en de grondwaterpeilen in de loop van de zomer nog verder zullen dalen.

Deze alarmbel betekent maar één ding: we moeten nu echt uiterst spaarzaam omspringen met water. De industrie, landbouw, overheden en burgers moeten goed leren nadenken over de noodzakelijheid alvorens ze grond-, leiding-, oppervlakte- en regenwater gaan verbruiken.

Drie concrete acties

Ook de stad wilt actie ondernemen door drie concrete acties op poten te zetten om de waterspilling in Genk te temperen. Voorlopig beperken we ons tot deze drie acties om een snelle interventie mogelijk te maken:

1. Hergebruik van water bij bemalingen.

Bij het bouwen van een kelder in een gebied waar de grondwatertafel hoger is dan de fundering van de kelder, kan er enkel gebouwd worden indien het grondwater continu verlaagd wordt door het weg te pompen. De aannemer maakt hierbij een tijdelijke kuil in de grondwatertafel tot de bouw voldoende gewicht heeft om zo te voorkomen dat de kelder gaat drijven als een boot wanneer het grondwater terug stijgt. Bemalingen die eenmaal gestart zijn kunnen niet meer worden stilgelegd zonder grote schade te berokkenen aan het reeds gebouwde.

In tijden van droogte roept het continu laten weglopen van bemalingswater in de riolering terecht veel vragen op. Het is voor buurtbewoners moeilijk te aanvaarden dat de eigen bomen en planten verdrogen terwijl de nieuwe buren dag en nacht water wegpompen. We gaan erop toezien dat minstens een fractie van het water terug gebracht wordt naar waar het hoort: in de grond.

  • Waar mogelijk zal het water van werven geloosd worden in nabijgelegen beken, grachten of natuurgebieden. Voor nieuwe werven worden dan ook nieuwe vergunningsvoorwaarden uitgewerkt.

  • Daar waar het water niet op redelijke afstand kan infiltreren, wordt het opgevangen en herverdeeld door buffervaten en ibc vaten te vullen met het bemalingswater. Deze vaten worden dan geplaatst op plekken die continu en veilig bereikbaar zijn voor mensen die water komen tappen.

2. Iedereen een regenwaterton.

De eenvoudigste manier om bij een regenbui wat water op te vangen is het plaatsen van een regenton. We willen onze burgers stimuleren om zo’n ton op de regenpijp aan te sluiten en zo een voorraad water voorhanden te hebben voor eigen gebruik. Het Heempark zal hierbij the place to be worden voor mensen met vragen, demo’s en workshops.

3. Sensibilisering en communicatie.

Elke Genkenaar voelt een nijpend tekort aan water in de omgeving en daarom zijn we ervan overtuigd dat een goede sensibilisering zal helpen om bewustzijn te creëren. Droogte en klimaatopwarming is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. We hebben elk ons eigen aandeel in het probleem, maar zeker ook in de oplossing!

2020.06.16 - regenwater.jpg
Toon Vandeurzen